Keratosis Pilaris

Keratosis Pilaris
Find pakken her: Keratosis Pilaris
Pakken indeholder: Body Wash 300 mlBody Lotion 300 ml & CP Chemical Peel 22% 30 ml

Hvad er Keratosis Pilaris?

Små røde eller hudfarvede knopper på bagsiden af overarmene, yderst på lårene og somme tider i ansigtet.

Keratosis Pilaris er tilstoppede hårsække, hårsække der er keratiniseret, har for mange døde hudceller og en hud der er uelastisk. Mikroskopisk viser der sig keratinpropper inde i hudens follikulære åbninger, altså de åbninger hvor hårstrået skal ud. Når håret vokser op og skal ud, sidder det fast i keratinen og trækker huden med. Dette giver så en top, som du kan se i huden. Så nemt kan det faktisk forklares.

Hvad betyder Keratosis Pilaris?
Det latinske navn er meget passende. Keratose henviser til proteinet keratin (som forstærker og danner hår, hud og negle), mens “pilaris” henviser til involvering af hårsækkene. Keratosis forkortes ofte til KP.

Visuelt er den ensartede afstand mellem bumpene en god visning om, at dette er en lidelse i hårsækkene, der har tendens til at være meget jævnt fordelt, ligesom hårsækkene er i din hud.

Hvor på kroppen får man Keratosis Pilaris?
Keratosis pilaris kan komme alle steder på kroppen hvor der er hårsække, men det er i 99% af tilfældene på overarme og eller lår. Somme tider kan keratosis pilais også komme i ansigtet, men så har vi nok også dækket områderne de kommer oftest i.

Hvorfor får jeg Keratosis Pilaris?

Der kan være flere årsager til, at du får det knoppede udslæt keratosis pilaris. Dels er hudforandringerne arvelige, så hvis din mor eller far har været generet af det, er der en risiko for, at også du får det. På samme måde kan det være større sandsynlighed for, at du får keratosis pilaris, hvis dine forældre eller bedsteforældre har keratosis pilaris.

Derudover er der stor sammenhæng mellem atopisk eksem og icthyosis, der er bedre kendt som fiskeskælshud. Har du en af de to lidelser, kan det være årsagen til, at du også får det røde udslæt på overarme, hofter, lår eller i ansigtet.

Det røde udslæt kommer også ofte i forbindelse med tør hud – eller i en kombination mellem en tør hud og intolerance for bestemte fødevarer. Sammenhængen mellem tør hud og keratosis pilaris får også hudforandringerne til at blusse op og forværres i et klima, der er tørt og koldt. Det er derfor ofte om vinteren, at knopperne er mest udtalte.

Hvad er symptomerne på Keratosis Pilaris? Hvad er de mest almindelige symptomer på keratosis pilaris?
Det vigtigste træk ved keratosis pilaris, som du vil bemærke, er grupperinger af små, ru, undertiden misfarvede bump på din hud. De fleste mennesker vil bemærke bumpenes udseende, men har ingen symptomer relateret til dem. Hvis du oplever symptomer på keratosis pilaris, kan de omfatte:

Kløende eller tør hud, især på bagsiden af ​​dine overarme, ben eller balder. Irritation af bumpene, der får dem til at blive mere røde og mærkbare. Dette er kendt som friktions lichenoid dermatitis. Grov, sandpapirlignende hud, hvor bumpene optræder. Forværring af bumpene, når luften er tør (f.eks. i vintermånederne).

Nogle af disse symptomer – som kløende, tør hud – kan være forårsaget af andre tilstande. Du kan have lignende symptomer relateret til eksem, psoriasis, allergier eller svampeinfektioner. Hvis du er bekymret for dine symptomer, eller hvis de dvæler, er det en god ide at kontakte din sundhedsudbyder.

Hvor hyppigt er Keratosis Pilaris?
Keratosis pilaris rammer næsten 50-80% af alle unge og ca. 40% af voksne. Det bemærkes ofte hos ellers asymptomatiske patienter, der besøger hudlæger for andre tilstande. De fleste mennesker med keratosis pilaris er uvidende om, at tilstanden har en medicinsk betegnelse, eller at den kan behandles

Hvem får Keratosis Pilaris?
Keratosis pilaris er typisk mere almindelig hos yngre mennesker, og det bliver ofte værre omkring puberteten. Babyer og teenagere er især tilbøjelige til at udvikle denne tilstand.

Keratosis pilaris er knyttet til visse genetiske træk, hvilket kan gøre dig mere tilbøjelige til at udvikle det i dit liv. Du kan være mere tilbøjelige til at opleve keratosis pilaris, hvis du har:

Meget lys hud. Visse hudsygdomme som eksem eller ichthyosis vulgaris (en genetisk tilstand, hvor dine døde hudceller ligner fiskeskæl). Astma (en kronisk sygdom, der forårsager vejrtrækningsproblemer fra betændte luftveje).En højere kropsvægt (overvægtig).

Men du kan også sagtens få KP uden at passe ind i en af ovenstående kasser.

Er Keratosis Pilaris en sygdom?

Keratosis pilaris har ingen betændelse og er ikke en sygdom. De knopper, du ser, når du har keratosis pilaris, er faktisk samlinger af døde hudceller. Disse knopper forveksles undertiden med klynger af små bumser.

Keratosis pilaris-bump opstår, når døde hudceller tilstopper (blokerer) dine porer i stedet for at flage af. Dine porer er åbninger i din hud, hvor hår kommer gennem huden (hårsækkene).

Vi ved endnu ikke, hvorfor nogle mennesker er ramt af keratosis pilaris, mens andre ikke er det. Der kan være en genetisk faktor – hvilket betyder at dine gener kan påvirke dine chancer for at udvikle denne tilstand.

Hvis du har en hudlidelse som eksem, er det mere sandsynligt, at du får keratosis pilaris. Eksem er en almindelig kronisk hudlidelse, der får din hud til at have røde, kløende pletter, der kommer og går over tid. Læs evt. min venledning om Atopisk hud.

Er Keratosis Pilaris arveligt?
Ja, Keratosis Pilaris er arveligt, så har dine forældre har haft eller stadig har Keratosis Pilaris kan du være mere disponeret end andre til at få det. Det er altså ikke sikkert at du får det.  

Keratosis Pilaris og gluten.
Der er ingen videnskabelig belæg for at undgå gluten.
Spis lige brød til. Der er intet videnskabelig bevis for at gluten kan give dig eller øge din Keratosis Pilaris. Jeg ved der er artikler der siger det modsatte, men der er også folk der stadig mener at jorden er flad, eller at man kan blege mørke rander under øjnene. 
Bare fordi der er nogen der påstår det, gør det altså ikke sandt. Må vi bede om de videnskabelige dokumentationer.

Hvad skal jeg undgå, når jeg har Keratosis Pilaris?
Undgå at din hud tørrer for meget ud. Det er egentligt den eneste videnskabelige påpegning vi har.

Findes der en kur mod Keratosis Pilaris?
Ja der findes en kur mod keratosis pilaris og den jeg har sammensat kalder jeg Raz Skincare Keratosis Pilaris kuren.

Det viser sig, ved flere forsøg, at keratosis pilaris kan mindskes kraftigt. Jeg har selvfølgelig lavet en pakke til dig der indeholder alt hvad du skal bruge.

Blid peeling vil kunne fjerne lidt af de døde hudceller. Tilførelse af salicylsyre og mineraler og især A-retinoid der kan blødgøre tilstopningerne. Sidst men ikke mindst skal området holdes fugtigt og elastisk.

Der er ingen mirakelkur, så du skal væbne dig med tålmodighed.

Behandling af Keratosis Pilaris – de her produkter skal du bruge

1 gang dagligt Raz Skincare Body Wash
Vask grundigt med en vaskeklud med Raz Skincare Body Wash alle angrebne områder, lad sidde gerne i 2-3 minutter og skyl grundigt.

2 gange dagligt Raz Skincare Body Lotion
Efter bad og igen senere på dagen bør du påføre Raz Skincare Body Lotion, du må gerne arbejde den ind i huden omkring de angrebne områder.

Øvrig behandling

Raz Skincare Cp – Chemical Peel
1-3 gange om ugen bør du peele de angrebne områder med en kemisk peeling. Følg anvisningen på produktet. Når din Keratosis Pilaris er bekæmpet, behøver du måske ikke længere dette produkt. 

Hvornår ser jeg forbedringer på min Keratosis Pilaris?

Enkelte vil opleve fantastiske resultater på et par uger. Andre tager det flere måneder. Vigtigst er at du ikke stopper med at behandle både morgen og aften. I 90% af alle tilfælde bliver det meget pænere, hvis du blot følger kuren. Så mellem 1-3 måneder. er vist mest fair at sige. Vigtigst er tålmodighed.

Jeg anbefaler at du fortsætter med Raz Skincare Wash og Lotion, blot efter bad selv efter din KP er bekæmpet. 

Ved svære tilfælde – søg altid læge 

Knus Raz

Vil du læse mere eller se, hvorfra jeg får min viden, så er her nogle af de artikler, jeg mener er mest informerende og rimelig nemme at gå til.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352512619300499
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0365-05962014000100091&lang=en
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000294401500019X
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3681106/
https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/410006