Skæl, eksem og psoriasis i hovedbund

Skæl, eksem og psoriasis i hovedbund


Hvad er skæl? 

Skæl er en hudlidelse, der primært påvirker hovedbunden. Symptomerne inkluderer afskalning af flager af hud og undertiden let kløe. Det er ingenlunde farligt men kan resultere i sociale eller selvværdsproblemer, hvis man går og er ked af at man drysser. 
En mere alvorlig form for tilstanden, som inkluderer betændelse i huden, er kendt som seborrhoeisk dermatitis. Den vil jeg ikke behandle i denne artikel.

Hvorfor kommer skæl i flager?
Huden i hovedbunden og andre tætbehårede områder sidder i klynger af corneocytter. En corneocyt er et proteinkompleks, der er lavet af små tråde af keratin mellem de enkelte celler. De enkelte hudceller har bevaret en stor grad af samhørighed med hinanden siden deres dannelse og løsner sig som sådan fra overfladen af stratum corneum (overhuden). Der kan være stor forskel på hvor store disse skæl kan være. De mindste kan vi ikke se, og de største kan være op til 5*5cm.

Hvorfor får man skæl?
Årsagen er uklar, men menes at involvere en række genetiske og miljømæssige faktorer. Tilstanden kan forværres om vinteren, ved stress, ved sygdom, en shampoo du ikke tåler, overdreven hårvask og meget andet. Det skyldes ikke dårlig hygiejne, den underliggende mekanisme involverer overdreven vækst af hudceller, som derefter frastødes huden. Da hudlagene konstant erstatter sig selv, skubbes cellerne udad, hvor de dør og flager af. For de fleste individer er disse hudflager for små til at være synlige. Med hvis du har skæl oplever du, at celleomsætningen er usædvanlig hurtig, især i hovedbunden. Den videnskabelige hypotese er, at for mennesker med skæl kan hudceller modnes og afstødes på 2-7 dage i modsætning til omkring en måned hos mennesker uden skæl. Resultatet er, at døde hudceller afstødes i store olieagtige klumper, der fremstår som hvide eller grålige flager i hovedbunden, på huden og tøjet. Da håret holder på disse skællag, sidder de ofte fast i hårbunden og drysser ned i løbet af dage. Diagnosen er baseret på symptomer, at hovedbunden klør og der er flager af hud.

Kan det være svamp?
Ja det kan være en svamp. Altså på dansk vil du opleve kløe og irritation i hovedbunden af denne svamp, og i sidste ende vil cellerne spalte sig og udstødes som døde hudceller som du ser som skæl. Vi har troet at det var svampen Malassezia furfur som var årsag til skæl grundet svamp. Mens denne art forekommer naturligt på hudoverfladen hos mennesker både med og uden skæl, blev det i 2007 opdaget, at den ansvarlige bandit, om man vil, er en hovedbundsspecifik svamp, Malassezia globosa, denne bandit metaboliserer triglycerider til stede i talg ved ekspression af lipase, hvilket resulterer i et lipid-biprodukt en oliesyre. Når du har skæl med denne svamp, stiger niveauet af Malassezia med 1,5 til 2 gange dets normale niveau. Oliesyren, altså biproduktet, trænger ind i det øverste lag af huden (epidermis), og fremkalder en inflammatorisk reaktion hos modtagelige mennesker (kløe og irriteret hovedbund), der forstyrrer homeostasen og resulterer i uregelmæssig spaltning af stratum corneum-celler.

Hvordan fjerner man skæl i hovedbunden?
Nemmeste løsning er at give området ro og masser af mineraler.

Hvorfor virker tjæreshampoo mod skæl?
Tjære, som er et restprodukt af kul, hæmmer cellerne i at dele sig, og er derfor et godt middel.

Kan man bruge eddike mod skæl?
Æblecider eddike er et gammelt middel mod skæl og kløe. Det fjerner sæberester hvis det er det der giver dig irritation. Det kan også hæmme evt. svamp, hvis det er årsagen til din skæl.

Hvad er eksem?

Eksem er en irritation af huden. Læs meget mere i min vejledning om Eksem.

Hvorfor får man eksem i hovedbunden?
Du kan bruge præparater til at sætte hår, en farve eller en shampoo eller lign, som du ikke tåler. Dette vil kunne give dig en irritation, eller eksem. Læs meget mere om eksem i min vejledning Eksem.

Hvad er psoriasis?

Psoriasis er lidt i samme boldgade, og så alligevel ikke. Hvis du lider af psoriasis i hovedbunden vil jeg anbefale dig at bruge samme kur som ved skæl, men læs endelig min vejledning om psoriasis.

Hvorfor får man psoriasis i hovedbunden?
Psoriasis kan komme alle steder på kroppen, og hovedbunden, øjenbryn eller lign. er også steder du kan rammes. Læs min vejledning om psoriasis, der forhåbentligt giver dig alle de svar du ønsker.

Hvordan behandler man skæl/eksem/psoriasis i hovedbunden?
Stop det der giver dig din irritation. Hvis det er stress eller sygdom, er det jo nemt nok at skrive. Derfor har jeg da også lavet en behandling.

Behandling af skæl/eksem/psoriasis i hovedbunden – de her produkter skal du bruge


Rækkefølge og brug

1. Hair Shampoo
Vask dit hår med min Shampoo – det er en mild shampoo, der nænsomt vasker dit hår uden at forstyrre hovedbunden. Du kan evt. komme et par hættefulde Ai i din shampoo, så kan du holde irritationen af hovedbunden nede.

2. Hair Conditioner
Brug min Conditioner – den er fyldt med vandmynte, der vil sætte gang i blodcirkulationen, og på denne vis arbejder vi også indefra. Kom også gerne et par hættefulde Ai i din Conditioner.

3. Ai
Ai er det absolut vigtigste produkt i denne behandling. Den består af mineraler blandet med et stærkt udtræk af purpurpil. Duften er ikke synderlig behagelig, og det kan svie frygteligt ved påførsel – men det virker!

Kom Ai i dit våde hår efter hårvask om aftenen (bare 3-5 hættefulde). Sov med det i håret og skyl det ud om morgenen.

Hvornår ser jeg forbedringer i mit skæl/eksem/psoriases i hovedbunden?

Skæl: 1-3 dage, hvis du sover hver nat med Ai.
Eksem: 1-3-dage, hvis du stopper kontaktirritation og sover med Ai hver nat.
Psoriasis: 4-10 dage hvis man sover med Ai i hovedbunden hver nat, og bruger mild conditioner efter vask om morgenen.

Jeg har samlet de produkter du bare må have i en pakke, og givet dig en god pris.

Ved svære tilfælde – søg altid læge.

Knus Raz