Psoriasis

Psoriasis
Find pakken her: Psoriasis

Hvad er psoriasis?

Du kender psoriasis ved de røde, fortykkede, hævede, skællende, afgrænsede udbrud af pletter på større eller mindre dele af kroppens hud. Mange oplever at huden bliver tør, rødmer, kløer og svier. Senere sprækker huden ofte og der er direkte smerte og medfølger ofte åbne sår. Psoriasis kan have forskellig form og struktur, alt efter hvilken type psoriasis der er tale om. Mere om dette senere.

Hvorfor får man psoriasis?
Selve årsagen til psoriasis er ukendt, men man har forsket i hudsygdommen psoriasis lige siden lægevidenskabens opstående. Derfor ved man en hel del om de sygdomsmekanismer, der ligger til grund for psoriasisudbrud. Der er meget der tyder på at det er en autoimmun sygdom hvor at de hvide blodlegemer er medvirkende til, at psoriasis udvikler sig. De hvide blodlegemer er egentligt en del af kroppens immunforsvar, men under psoriasis udbrud er de medvirkende til at hudcellerne deler sig mere end hvad godt er. Aktiveringen af psoriasis kan igangsættes af små skader i huden .En lille rift med lidt infektion får ofte patienter med psoriasis til at få udbrud. Men lægemidler, kost, stress og meget andet kan også igangsætte et angreb.

Hvor får man psoriasis?
Alle steder du har hud, kan du blive ramt af psoriasis. Nogle får kun et lille rødt mærke, mens andre får så voldsomme udbrud og dækkende så store dele af kroppen, at de skal i intensiv behandling og enkelte gange indlægges så behandlingen kan ske døgnet rundt. Men du skal ikke være bange, det er kun i meget sjældne tilfælde.

Almindeligvis viser psoriasis sig i albuer, knæ, negle, ansigt, hårbund, baller og håndflader. Ofte kommer psoriasis igen og igen de samme steder, ligesom hvis huden allerede er skadet, kan det få psoriasis til at opblomstre. Det sidste hedder Köbner-effekten, opkaldt efter den tysk-jødiske dermatolog (hudlæge) Heinrich Köbner, der studerede psoriasis i midten af 1800 tallet. Det er også i midten af 1800 tallet at man først opdager psoriasisgigt, men den egentlige kliniske betegnelse omkring denne lidelse sker først i 1960’erne. Jeg vil i denne psoriasisvejledning ikke komme ind på psoriasisgigt, men holde mig til huden.

Hvordan ser psoriasis ud?
Under et proriasisangreb vil huden blive ramt af inflammation, den bliver rød, hævet og varm. Og de hvide hudceller vil få den enkelte hudcelle til at dele sig og udvikle sig i løbet at kun 3 dage i modsætning til de almindelige 28 dage, som er det almindelige

Når du danner alle disse nye hudceller bliver der alt for mange og det er årsagen til at huden skæller, og at psoriasispatienten nærmest kan pille den af i flager. Hvis du kigger på en hud med psoriasis vil du se at huden er fuld af betændte hudceller og alle de små blodkar er udvidede.

Hvilke psoriasistyper findes der?

Der findes flere former for psoriasis, og rammes man af en type, oplever mange at der ofte kommer en mere til.

De enkelte hedder: Plaque psoriasis (psoriasis vulgaris), Dråbepsoriasis, Invers psoriasis, Neglepsoriasis, Pustuløs psoriasis, Hårbundspsoriasis og Generaliseret pustuløs psoriasis (GPP). Der findes en gigtform som sommetider ledsager patienter med psoriasis, den hedder psoriasisgigt, og den vil jeg ikke komme ind på i denne psoriasisvejledning. Jeg vil kun skrive om psoriasis på huden.

Den psoriasis som de fleste lider af hedder på latin: plaque psoriasis eller psoriasis vulgaris. Vulgaris betyder almindelige. Lige som Akne Vulgaris, som betyder almindelige bumser. 80% af alle med psoriasis, har denne almindelige psoriasis. Det viser sig som en lille rød plet der vokser og får en skællet overflade. Der danner sig gerne flere og flere, men du kan sagtens nøjes med en enkelt. Denne type psoriasis viser sig gerne som 3-12 cm. runde pletter. De kommer ofte symmetrisk, så hvis der kommer en på det ene knæ eller albue, så kommer der ofte en på det andet. Psoriasis vulgaris giver ofte en varm og brændende følelse i huden.

Plaque psoriasis eller psoriasis vulgaris opstår oftest på knæ, albuer, skinneben, fingerknoer, ryggen, håndflader, fodsåler, kønsorganer og i hårbunden/øjenbryn. Der er rigtige gode behandlingsmuligheder og jeg har samlet en Raz Skincare Psoriasispakke længere nede.

Hvad er dråbepsoriasis? Hvad er guttat psoriasis?
Dråbe psoriasis eller guttapsoriasis som det også hedder er typisk små runde angreb, men da der ofte udvikles et stort udbrud, kan dråberne flyde sammen når udbruddet af dråbepsoriasis er størst. Det er ofte den første type psoriasis man angribes af, og det kommer gerne sammen med en halsbetændelse eller lignende infektion i luftvejene. De kan, som skrevet før, vokse sig til møntstørrelse og flyde sammen. Dråbepsoriasis er rimelig nem at behandle og jeg har lavet en nem Raz Skincare Psoriasispakke i slutningen af min vejledning.

Hvad er invers psoriasis?
Betegnelsen invers psoriasis anvendes om et psoriasisudslæt, der er lokaliseret til hudfolder, specielt i armhulerne, i navlen, i skridtet, under brysterne, mellem ballerne eller hvis du er overvægtig kan det være mellem folder på maven. Huden har et rødt og skinnende skær med ringe eller ingen skælsætning. Invers psoriasis kan let forveksles med en svampeinfektion, blandt andet fordi der også er kløe i forbindelse med udbruddet. Invers psoriasis er nem at behandle og jeg har lavet en Raz Skincare psoriasis pakke som bør være dækkende for dig.

Hvad er negle psoriasis?
Neglepsoriasis viser sig typisk som et “fingerbølprik” i neglen og gerne flere. Det har fået navnet efter hvordan neglene ser ud på en skrædder der ikke bruger fingerbøl og derfor igen og igen kunne stikke en nål ned i neglen, og det ser da også sådan ud. Det er en rimeligt almindelig type psoriasis Ofte vil neglen blive tyk og ujævn. I enkelte tilfælde vil neglen kunne falde af. Ved neglepsoriasis kan du hjælpe med masser af mineraler og vitaminer og fed salve, det er rimelig nemt at stoppe et udbrud så det ikke forværres, men neglen skal selvfølgelig vokse ud inden neglen er helt pæn igen. Behandlingen kalder jeg Raz Skincare Psoriasispakke.

Hvad er hårbundspsoriasis?
Hovedbunden er meget ofte det sted psoriasis viser sig. Det er også ofte at mild psoriasis kun viser sig i hovedbunden. Hver anden med psoriasis har oplevet hårbundpsoriasis. Hvad de færreste ved, så er det ret ofte den tørre hud bag ørerne der er første tegn på psoriasis. Der behøver ikke komme flere udbrud end dette, og måske oplever du det kun en enkelt gang eller to i dit liv.

Det er virkelig sjældent at det giver hårtab, det mest irriterende er at skæl sidder fast i håret og kan være en kosmetisk irritation for patienten med hårbundpsoriasis eller hovedbundspsoriasis. Det er heldigvis rimelig nemt at pleje, og jeg har lavet en vejledning netop omkring dette problem. Du finder den her.

Hvad er pustuløs psoriasis? Hvad er generaliseret pustuløs psoriasis (GPP)?
Pustuløs psoriasis er blandt de mere sjældne tilfælde af psoriasis. Pustuløs betyder at der er et udslæt med pus. Pustuløs psoriasis følger et andet betændelsesmønster. Huden vil oftest være tilsået med masser af knopper der indeholder hvidt pus. Hvis pustuløs psoriasis breder sig til hele kroppen hedder det universel pustuløs psoriasis som ofte medfører feber og belægninger på slimhinderne. Søg læge hvis du er det mindste i tvivl.

Hvad hjælper mod psoriasis?

Mineraler, mineraler og masser af fed salve. Vi har i masser af dokumentation for at folk med psoriasis får fantastisk fin hud efter en ferie hvor man bader i det døde hav igen og igen. Eller mudderindpakning fra mineralholdige søer som indeholder næsten de samme vitaminer og mineraler.

Nu er det ikke alle forundt at kunne ligge og få mudderindpakninger hver anden dag, eller at bo ved en sø eller hav med ekstra mineralholdigt vand. I gamle dage brugte man restlage efter sydning af havvand. Restlagen har et endnu højere indhold af mineraler end det døde hav, og er den bærende ingrediens i Raz Skincare Ai.

Da huden skal holdes elastisk er det en rigtig god ide at påføre en fed salve efter dit mineralbad. Så sikrer du at huden ikke sprækker og får sår. Jeg bruger min Raz Skincare Repair, men meget mere om det i min egentlige Raz Skincare Psoriasispakke.

Skal jeg bruge creme mod psoriasis?
Ja, masser af creme, enten en du får af din læge eller den fedeste salve, gerne uden vand. Så holder du får huden smidig så din psoriasis ikke hænger fast i tøjet eller sprækker og bliver til sår.

Hvad udløser eller forværre psoriasis? Hvad er psoriasis triggere?
Hvis dit immunforsvar er på toppen, kan din krop ofte holde psoriasis nede, derfor er det især ting der nedsætter immunforsvaret der også er triggere for at et udbrud starter eller bliver mere udbredt end ellers. Triggere er selvfølgelig stress, sygdom, dårlig kost, medicin eller fysisk slid af huden. Men også rygning, alkohol og sukker viser sig som triggere. Men det nemmeste er at teste på dig selv. Prøv 14 dage uden sukker, og se om det hjælper på dig, det samme kan du med de andre triggere.

Kan man spise sig rask mod psoriasis?
Der er ingen kliniske beviser for at psoriasis kan nedsættes med kost. Mange oplever dog at hvis de skruer op for fed fisk, holder en sund kost og holder en normal vægt, kan afhjælpe psoriasis udbrud. Desuden kan en almindelig sund kost hjælpe med at holde en normalvægt og derigennem en mindre udtalt psoriasis.

Får man psoriasis af overvægt?
Nej du får ikke psoriasis af overvægt, men undersøgelser viser at du er mere disponeret hvis du er overvægtig og at udbrud bliver væsentligt forværret ved overvægt.

Hvordan behandler man psoriasis i hovedbunden?
Det har jeg skrevet en hel guide om – du kan læse den her.

Er psoriasis arveligt?
Ja, psoriasis er arvelig, og der er 40-50 % risiko for, at et barn får sygdommen, hvis begge forældre har psoriasis. Risikoen er noget mindre, hvis det kun er den ene forælder eller bedsteforældre der har psoriasis.

Smitter psoriasis?
Psoriasis smitter ikke.

Behandling af psoriasis – de her produkter skal du bruge og jeg har også skrevet ekstra produkter, til dig der ønsker mere end bare pakken.


Morgenrutine – rækkefølge og brug

1. Raz Skincare Cleansing Mask
Alt rens skal ske med Raz Skincare Cleansing Mask, kun som rens ikke som maske. Det er for at tilføre så mange mineraler som muligt til din hud allerede under rens. Når din psoriasis ikke er i udbrud, kan du komme lidt Ai i din rens, så booster du den og kan holde psoriasisen væk.

2. Raz Skincare Ai
Duppes på og lades tørre ind. Ja, det svier så længe huden er åben, men det er som at bade i det døde hav. Når din psoriasis ikke er i udbrud, kan du også booste huden med ekstra mineraler ved at komme en hætte Ai i din Raz Skincare Smoothing Body Lotion eller lign udglatetnde lotion.

3. Raz Skincare Hh
Evt. Raz Skincare Hh – dette er en ren fugtbinder, som vil holde huden smidig og fugtig og derfor mindske at huden sprækker. Den er ikke med i pakken, da den ikke altid er nødvendig.

4. Raz Skincare Repair (hvis det er ansigtet vil jeg anbefale Raz Skincare Face Cream Rich)
Raz Skincare Repair er stadig den, der viser sig mest virksom i behandlingen af psoriasis. Kan ved store udbrud der kan give arvæv, blandes med 3 dråber E-vitamin i håndfladen og kommes på. E-vitamin er ikke med i denne pakke.

Hvis din psoriasis er i ansigtet, vil jeg vælge mellem min Raz Skincare Face Cream Rich eller Calm. Rich, hvis du ikke har rødmen, men bare skal have masser af fugt og fedtstof. Calm, hvis du har rødmen før eller efter udbrud. Den vil ophæve noget af den røde farve, så din hud synes mere jævn i sin farve.

Aftenrutine – rækkefølge og brug

1. Raz Skincare Cleansing Mask
Helt det samme som om morgenen og den fjerner også evt. makeup, så brug intet andet til din vask af huden.

2. Raz Skincare Ai
Duppes på og lades tørre ind lige som om morgenen.

3. Raz Skincare Hh
Evt. Raz Skincare Hh – dette er en ren fugtbinder, som vil holde huden smidig og fugtig, og derfor mindske at huden sprækker. Det er ikke alle der behøver denne, så den er ikke med i pakken, med de mest nødvendige produkter.

4. Raz Skincare Repair (hvis det er ansigtet vil jeg anbefale Raz Skincare Face Cream Rich)
Raz Skincare Repair er stadig den, der viser sig mest virksom i behandlingen af psoriasis. Kan ved store udbrud der kan give arvæv, blandes med 3 dråber E-vitamin i håndfladen og kommes på. E-vitamin er ikke med i denne pakke.

Øvrig behandling

Jeg anbefaler at du én gang om ugen tager et langt bad, og efterfølgende peeler huden nænsomt for at fjerne de døde hudceller.

Sidder din psoriasis på kroppen, anbefaler jeg min Raz Skincare Lavendel Scrub, da den hindrer betændelse. Sidder din psoriasis i ansigtet, anbefaler jeg min Raz Skincare Coffee Face Peel.

Kosttilskud der kan hjælpe mod psoriasis

En god omgang omega olie. Det har vist sig gavnligt at indtage en masse fed fisk og boost endelig med ekstra omega i dit kosttilskud.
C-vitamin til dit immunforsvar er også godt og ikke mindst en almindelig multivitamin.

Jeg har samlet de produkter du bare må have i en pakke, og givet dig en god pris.

Ved svære tilfælde – søg altid læge

Knus Raz.

Vil du læse mere, eller se hvorfra jeg får min viden, så er her nogle af de artikler, jeg mener er mest vidensdelene.
Psoriasis Pathogenesis and Treatment
Genome-wide Comparative Analysis of Atopic Dermatitis and Psoriasis
Immunopathogenic mechanisms in psoriasis
Risk of Myocardial Infarction in Patients With Psoriasis
Psoriasis assessment tools in clinical trials