Arvæv

Arvæv
Find pakken her: Arvæv
Pakken indeholder: C-vitamin 30 ml, CP Chemical Peel 22% 30 ml, Repair salve 15 ml & E-vitamin 100% 30 ml

Hvad er arvæv og hvorfor får man det?

Arvæv dannes efter skader på huden, når huden gendanner sig. Arvæv inddeles i 5 typer: Hypertrofiske ar, keloide ar, atrofiske ar, strækmærker og navlear. Ja, navlen er det første ar vi får som spæd. Navlear vil jeg ikke skrive mere om, og strækmærker kan du læse om i denne vejledningen her.

Hypertrofiske ar er de hævede, røde og tykke ar, som ofte kan være kløende eller smertefulde. De opstår normalt indenfor 4 til 8 uger efter sårinfektion eller sårlukning. De kan klø ved årstidernes skift, ved udtørring mv.

Keloide ar er også hævede ar, men den store forskel er, hvis du sammenligner med hypertrofiske ar, at de kan vokse sig større udenfor det skadede område og bliver ofte meget tykke. Keloide ar kan forekomme hos alle, men mennesker med mørkere pigment har større chance for at få disse.

Atrofiske ar er et nedsænket ar, f.eks. et indhak i huden, eller en fordybning som dermed får huden til at få et ganske groft udtryk. Disse får du ofte efter store akne udbrud. 

Hvordan føles arvæv?
Arvæv føles meget forskelligt. Nogle ar bliver hævede og ømme, og du kan med en finger føle arret fra start til slut. Andre ar er nærmest ikke til at mærke, og har ikke irriterede nerver i sig. Disse er nok de ar, som du mest oplever. Det er også dem du ser efter akne.

Kan man fjerne ar/arvæv?

Både og. De ar vi faktisk kan afhjælpe er de hypertrofiske ar, keloide ar og atrofiske ar, og der skal egentligt bare laves ny hud. Hvis vi fjerner det ar der allerede er i huden, skal vi jo lave ny hud, men på en mere kontrolleret måde, end da arret opstod. Tricket er, at få huden til at danne ny hud, men langsommere og mere kontrolleret, så den nye hud der dannes, dannes pænt som den omkringliggende hud. For at bekæmpe hævede ar som kommer af små bumser, piercinger, brandskader og snitsår, så er du nødt til at nedbryde kollagen dannelsen som skaber arret og erstatte det med glat arvæv. Dette er klart nemmest og hurtigst igennem behandling på en klinik igennem din læge.

Hvad gælder bekæmpelse af nedsænkede ar, som kommer af grov akne eller kirurgiske indgreb, må du i stedet opbryde det kollagen som holder huden nede og fylde det op med nyt kollagen. Afhængigt af hvor avanceret arret er og dets karakter, findes der flere metoder for at opnå dette.

I begge tilfælde er svaret ja, man kan sagtens mindske arvæv.

Hvorfor får man ar efter bumser/akne?
Som alle andre ar er det huden der gendannes, og ikke får gendannet sig helt som huden omkring sig. Jo mere fugt, ro og vitaminer og byggesten du har i huden og i dine produkter, jo pænere kan huden hele op.

Kan man fjerne ar efter bumser? Kan man fjerne ar i ansigtet?
Akne ar er ikke farlige, men de kan have en kosmetisk irritation for den, som bærer dem. Derfor er der mange klinikker, der tilbyder behandling af disse ar. 

Kan man forebygge ar efter bumser/akne?
Ved en ordentlig hudpleje bør du undgå de største arvæv efter akne. Læs gerne min vejledning om akne her.

Skal jeg bruge solcreme på mit ar/mine ar?
Det er altid en god ide at bruge solcreme, også på dine ar, da de ikke skal irriteres af sollys og de skadelige stråler. Især ikke det første år. Brug evt. en lille streg Raz Skincare Facecream på arret.

Behanding af ar/arvæv efter en operation – skal jeg bruge creme?
Har du arvæv efter en operation i maven, et kejsersnit, en knæoperation eller måske en operation i hånden, så kan du hjælpe huden på vej med masser af pleje. Visse operationslæger kommer endda lidt E-vitamin på arret inden du får plaster på. Hvis det var mig selv, ville jeg fortsætte plejen derhjemme med masser af fugt igennem min Raz Skincare Hh. Jeg ville derefter komme min rene Raz Skincare E-vitamin på såret og komme plaster på igen. Senere når såret var lukket helt og huden gendannet, ville jeg efter påføring af Raz Skincare Hh blande lidt Raz Skincare Repair med Raz Skincare E-vitamin og komme dette på. Det første år efter jeg havde fået arret vil jeg påføre SPF 30 hver gang jeg var ude i sollys; sommer og vinter. Raz Skincare Face Cream hver eneste gang jeg skulle ud i dagslys – sommer som vinter. 

Hvordan behandler man internt arvæv?
Jeg vil lade lægerne om dette emne. Interne ar kommer efter operationer og læger og/eller sygplejerske vil give dig den fornødne information om emnet.

Giver arvæv smerter?
Nye ar er ofte ømme, men de fleste almindelige ar vil ikke være ømme, når de først er et par måneder gamle. De skal nok blive elastiske som resten af huden, og derefter hverken være ømme eller nive når huden strækkes.

Skal jeg vælge behandling af mine akne ar med laser og ultralyd?
Skal du have behandling af dine ar, som fx laser, operationer eller ultralyd, så anbefaler jeg altid, at du opsøger din læge og får en henvisning. Det er din hud, og vi skal være meget påpasselige med, hvem der skal pille ved ting som arvæv. 

Behandling af arvæv – de her produkter skal du bruge

Vi skal have givet dig nye hudceller, og det kan være en lidt langsommelig proces, så du skal væbne dig med tålmodighed. Ved hypertrofiske og keloide ar anbefales det, at du bruger et plaster, der giver arret et tryk, så du selv hæmmer udviklingen. I sværere tilfælde bør du tilses af en læge.

Morgenrutine – rækkefølge og brug

1. Raz Skincare C – Vitamin
Som serum hver morgen efter rens. For at holde huden så elastisk som muligt. Og fodre huden med nye byggested til ny og lækker hud. Derefter din egen rutine.

2. Køb evt. også min Raz Skincare Face Cream Calm.
Det er en beroligende creme med et højt SPF, da vi er i gang med at give dig en ny og forbedret hud. I denne proces er det yderst vigtigt at forhindre DNA skader fra solens stråler. Dette gælder også på overskyede dage eller om vinteren. Den er ikke med i pakken da du måske allerede har en SPF30 der hjemme.

Aftenrutine – rækkefølge og brug

1. Raz Skincare C – Vitamin
Som serum hver aften efter rens. For at holde huden så elastisk som muligt. Og fodre huden med nye byggested til ny og lækker hud. Derefter din egen rutine..

2. Raz Skincare E – Vitamin
Efter din aftenrens og under din natcreme. E-vitamin er et stærkt antioxidant hvis såret endnu ikke er et ar og fantastisk til at blødgøre hvis arvævet allerede er dannet.

3. Raz Skincare Repair
Om natten er hudens barriere væsentligt mere svækket. Det bevirker, at du mister væsentligt mere fugt om natten. Jeg vil derfor anbefale, at du beskytter huden med Raz Skincare Repair oven på din Raz Skincare E-vitamin. Så vil huden bruge energien på nye hudceller og ny collagen (altså fjernelse af dit arvæv) istedet for at binde fugt. Denne behandling behøves måske kun den første måned, derfor har jeg også kun en lille Mini Repair med i denne pakke, for at gøre det så økonomisk for dig som muligt.

Øvrig behandling
Raz Skincare Cp – Chemical Peel
Vi skal af med alle de døde hudceller og øge produktionen af nye hudceller. Det vil en peeling som Raz Skincare hjælpe dig med. Peel arret 1-3 gange om ugen. Dette er kun til dig hvor arret er mere end 3 måneder gammelt. Arvæv er en langsommelig proces, så husk tålmodighed.

Raz Skincare Mint Scrub
Skrub din krop 3-4 gange om ugen med min Mint Scrub. 

Rødmen kan også bekæmpes med følgende kosttilskud:
Mega B Stress
Zink Citrat 20mg.
Spectro.

Hvornår ser jeg forbedringer i mit arvæv?

Ja, det er svært at sige. Det kommer an på din hud, og hvor svære arvævene er. Så svaret må stå åbent.

Jeg har samlet de produkter du bare må have i en pakke, og givet dig en god pris.

Sammen gør vi Danmark smukkere, et ansigt ad gangen.

Ved svære tilfælde – søg altid læge.

Knus Raz

Vil du læse mere, eller se hvorfra jeg får min viden, så er her nogle af de artikler, jeg mener er mest vidensdelene.
Biomechanics of Scar Tissue and Uninjured Skin
Scar Tissue: Never Too Old to Remodel
Apparatus and method for treating scar tissue
Polyvalent dendrimer glucosamine conjugates prevent scar
Comparison of the histological morphology between normal skin and scar tissue
Hypertrophic scar tissues and fibroblasts
Site-Specific Keloid Fibroblasts