Rosacea

Rosacea
Find pakken her: Rosacea

Hvad er rosacea?

Rosacea er rødmen i huden som kommer og går, rosacea kan have forskellige triggere. Mere om triggere af rosacea senere. Når rødmen opstår vil du opleve at huden bliver varm, den kan klø. Der sker en masse små irritationer i de små blodkar i huden så disse viser sig som små spindelvæv og kan endda hæve op og give en mere eller mindre kronisk rødmen. På fagsprog hedder disse telangiectasias.

Fælles er at rødmen ikke forsvinder når du ikke længere er flov, men bliver i huden og kan have en kløende eller brændende fornemmelse.

Grunden til denne lidelse er endnu ikke helt klarlagt, men alt forskning peger på disse faktorer har en stor indflydelse:

- Svækket immunforsvar
- Forhøjet antal microorganismer i huden fx. hårsæksmider
- Forhøjet bakterieforkomst af især staphylococcus
- Svækkede blodkar efter fx. solskader el. binyrecremer
- Somme tider samtlige af ovenstående.”

Hvordan ser rosacea ud?
Traditionelt har rosacea været opdelt i fire grupper, eller fire typer, med hver deres udseende.

Erythematotelangiectatic rosacea (ETR)
Den mest normale og den de fleste bliver offer for. Denne har kun middel til ingen fortykning i huden og viser sig kun som rødmen og varme.

Papulopustulær rosacea (PPR)
Anden mest normale rosacea. Denne type rosacea ledsages af pusler (bumser) eller fortykninger i huden som kan udvikle sig til sår.

Phymatøs rosacea
Næsehorn rosacea er denne rosaceatype også kaldet. Grunden er at der sker en stor fortykkelse af huden omkring næsen. Den er sjælden og kan i rødmende tilfælde ligner en stor rød portvinstud og den rammer mest mænd. Denne lidelse skal altid behandles af læge.

Ocular rosacea
Denne rosacea rammer dine øjenomgivelser og selve øjet, den er sjælden og skal behandles af din læge.

Hvordan behandler jeg rosacea?

Har du rosacea har du sikkert også en meget sensitiv hud. Det er derfor vigtigt at du plejer og passer din hud så nænsomt som muligt, både imellem men også når du har dine udbrud af rosacea.

Mineraler og vitaminer vil kunne dulme den irriterede hud og plejestoffer kan slå bakterierne ned. Og hvis du også kan finde noget der kan fugte huden godt er det essentielt i din behandling. Raz Skincare har en behandling som dækker alt hvad din hud har behov for, for at komme din rosacea til livs. Jeg har samlet det hele nederst i denne artikel.

Er rosacea en sygdom?
Patienthåndbogen skriver således: Rosacea er en kronisk betændelse af huden i ansigtet. Sygdommen starter med rødme midt i ansigtet, og en følelse af stikken og prikken i huden. Huden på kinder, i panden og på næsen bliver lidt fortykket med små udvidede blodkar. Knopper og bumser er en del af sygdommen, men der er ikke hudorme som ved akne.

Er rosacea arveligt?
Ja det har vist sig at hvis din mor eller far lider af rosacea vil du være mere disponibel til også at blive ramt af denne lidelse.

Undersøgelse:

233 par var enæggede tvillinger og 42 par tveæggede. Alle var mellem 18 og 80 år.

Alle besvarede spørgsmål om deres livsstil og sygdomshistorie og gennemgik en hudundersøgelse, der gav forskerne mulighed for at graduere deres rosacea-tilstand fra ingen til svær rosacea.

Resultaterne viste, at genetik syntes at bidrage med 46 procent af rosacea risikoen.

Resten af ​​den observerede risiko blev tilskrevet større soleksponering (UV-stråling), højere alder, et højere BMI (en indikator for fedme), rygning, alkohol, medicin og hjertesygdomme.

Sammenhængene med fedme / overvægt og rosacea var en overraskelse, siger forskerne, der har fået deres undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Journal of American Medical Association.

Hvad skal jeg undgå i min hudpleje? Hvad er triggere for rosacea?

Der er flere ting der kan forværre din rødmen, og hvis du lider af rosacea, kender du sikkert de fleste allerede. Det er en myte at de alle er triggere, der er mange der tåler flere af emnerne på listen uden at det trigger rosacea. Hvis du lider at rosacea skal du i ro og mag finde dine triggere selv.

Et er dog fælles for alle typer rosacea. Og det er sollys, om det er overskyet eller ej.
Nedenstående liste er også rimelig sikkert en trigger for din rosacea:

-Solbadning
-Produkter med højt indhold af parfumer
-Renseservietter – (læs: fandens værk)
-Renseprodukter med sæbe og eller alkohol
-Makeup der er svært at fjerne igen eller med højt indhold af parfumer
-Stress
-Mejeriprodukter
-Ekstreme temperaturændringer
-Kaffe / sort-te
-Sukker
-Stærk krydret mad
-Det er en myte at alkohol altid giver rødmen, men for nogle kan de udløse rosacea
-Mad med højt indhold at hestaminer som ost, spinat, soyasovs, chokolade, tun mv.

Skal jeg bruge en creme mod min rosacea?
Du skal altid bruge ansigtscreme med solcreme hvis du lider af rosacea, selv hvis det er overskyet eller vinter. Bare altid solcreme. Hvis du endda kan finde en ansigtscreme med et grønt farvespektra eller et grønt farvepigment, vil du opleve at den grønne farve ophæver rødmen i huden. Raz Skincare Face Cream Calm, er netop med grønt farvespectra og med SPF 30

Lægen kan give dig forskellige cremer med bakterienedsættende midler og forskellige a-vitaminer som slår ned på arvæv og dannelse af pulser. Virkestoffer som tetracyklin eller erythromycin og efterfølgende behandling med metronidazol, azelainsyre, brimonidin eller ivermectin.

Disse må aldrig stå alene, du skal virkelig beskytte dig mod solen. Så hvis du får en creme af din læge der skal benyttes om dagen, skal du oven på denne bruge Raz Skincare Face Cream Calm med SPF 30.

Er der nogen gode kostråd mod rosacea?
Da rosacea er en inflammatorisk bakterietilstand behandler jeg den som sådan. Jeg starter ofte behandlingen med havens egen antibiotika, det er fx. hvidløg, ingefær og peberrod, for at forbedre kroppens immunforsvar. Brug rigeligt af førnævnte, i din daglige kost. Bedste medicin er stadig din mad, og immunforsvaret dannes i din mave.

Sund kost med få hestaminer og rigtig mange anti-hestaminer. Fx. brændenælde der er meget potent og kan bruges i supper, salater, smoothies mv. Husk handsker når du plukker dem, så snart de er varmet op eller kommet i en smoothie, brænder de ikke længere. Men også gulerødder, hvidløg, citroner (enkelte kan opleve at visse citrusfrugter giver udbrud), tomater, mørke vindruer, broccoli og så videre. Håndkøbs antihistaminer mod høfeber, kan også hjælpe.

Må jeg bruge makeup når jeg har rosacea?

Ja du må og kan sagtens bruge masser af makeup på hud med rosaea. Mineral makeup er ofte et godt valg til hud med rosacea, da det typisk ikke indeholder potentielt irriterende ingredienser som parfumestoffer som nok den største irritation for rosacea. Hvis du bruger Raz skincare Face Cream Calm er den rig nok til at en mineralsk pudder nemt sidder fast og hjælper med at dække din rødmen.

Hvad er det vigtigste i kampen mod rosacae?
Solbeskyttelse er det vigtigste i kampen mod rosacea. Brug Raz Skincare Face Cream Calm hver eneste dag. Den har SPF 30 ud over at det grønne spectra filter vil gøre huden mindre rød.

UV-lys øger betændelse niveau og nedbrydningen af huden også kaldet oxidativ stress. Dette føre til flere defekter i de små blodkar i huden så disse springer frem som små spindelvæv, kronisk rødmen som også kan hæve sig op og blive varm. På fagsprog hedder disse telangiectasias. Så husk endelig SpF30 hver eneste dag.

Behandling af rosacea – de her produkter skal du bruge


Morgenrutine – rækkefølge og brug

1. Raz Skincare Powder to Mousse
Som blid rens i ca. 30 sek. Kølige bade og køligt vand under din ansigtsrens/vask.
Blid vaske er ekstremt vigtigt, og vitaminer og mineraler vil hjælpe din hud til at komme i balance igen.

2. Raz Skincare Hh, 3-5 dråber
Tilfører naturlig fugt og binder vand til huden, så de tydelige blodkar kan mindskes og den stramme følelse i huden lindres. Dette er kun fugt, så der skal altid bruges en creme efterfølgende. Det er ikke alle der har behov for dette produkt, så den er kun med som en 3ml test, for at se om den hjælper dig, inden du køber den store.

3. Raz Skincare Mdh
Påfør Mdh. Den er god mod din rosacea, da den blandt andet indeholder en beroligende mælkesyre. Påfør evt. endnu engang efter din Calm Face Cream. Jeg har den også i en mindre udgave, der er nem at have med i tasken, hvis du oplever et flush, som du ønsker at slå ned.

4. Raz Skincare Calm Face Cream
Fordel Raz Skincare Calm i hele ansigtet og masser den ud, så den grønne tone forsvinder ind i huden. Denne creme har også SPF30, så du beskytter huden mod solens skadelige UV stråler hele dag.

Aftenrutine – rækkefølge og brug

1. Raz Skincare Powder to Mousse
Som blid rens i ca. 30 sek. Kølige bade og køligt vand under din ansigtsrens/vask.

2. Raz Skincare Hh
Tilfører naturlig fugt og binder vand til huden, så de tydelige blodkar kan mindskes og den stramme følelse i huden lindres. Dette er kun fugt, så der skal altid bruges en creme efterfølgende. Det er ikke alle der har behov for dette produkt, så den er kun med som en 3ml test, for at se om den hjælper dig, inden du køber den store.

3. Raz Skincare Mdh
Påfør Mdh. Den er god mod din rosacea, da den blandt andet indeholder en beroligende mælkesyre. Påfør evt. endnu engang efter din Calm Face Cream.

4. Raz Skincare A-retionid
Påfør A-retionid. Den er god som “natmaske” ved de rosacea angreb, som medfører urenheder eller fortykkelse i huden. Da det ikke er alle Rosaceaformer der giver akne er denne ikke med i pakken men skal tilkøbes.

5. Raz Skincare Repair Salve
Sov med Repair Salve på – især hvis du oplever, at din hud føles stram og tør. Hvis du synes, at den er for fedtet, så brug gerne Calm Face Cream istedet – men jeg anbefaler Repair for det bedste resultat. Den er med i en 15ml. Udgave så du kan prøve det af, og se om det passer til dig og din hud.

Øvrig behandling

Raz Skincare Cp – Chemical Peel
Ved tendens til døde hudceller og akne, anbefaler jeg blid peeling som Raz Skincare Cp. Vær blid og forsigtig, dæk ansigtet med peeling og lad sidde i op til 10 minutter. Fjern tidligere ved ubehag. 1-3 gange om ugen, men det er vigtigt at mærke efter, måske skal der trappes langsomt op. Det er ikke alle der behøver dette produkt, så den er ikke med i pakken.

Hvornår ser jeg forbedringer i min rosacea?

Du bør ret hurtigt se forbedringer i din hud, når du plejer den ordentligt. Allerede efter en uge bør du opleve at dine udbrud er mindre.

Jeg har samlet de fleste produkter du bare må have i en pakke, og givet dig en god pris.

Ved svære tilfælde – søg altid læge

Knus Raz

Vil du læse mere, eller se hvorfra jeg får min viden, så er her nogle af de artikler, jeg mener er mest vidensdelene.
Anti-irritating rosacea treatment
Rosacea and cardiovascular risk factors
Helicobacter pylori and its eradication in rosacea
The significance of Demodex folliculorum density in rosacea
Interventions for rosacea