Akne Vulgaris

Akne Vulgaris
Find pakken her: Akne Vulgaris
Pakken indeholder: Hh 10 ml, CP Chemical Peel 22% 30 ml, Cleansing mask 200g, Rich Face Cream SPF30 50 ml, Mdh 30 ml, A-retinoid 5% 30 ml & Anti-Irritation 300 ml

I denne vejledning kan du blive meget klogere på hvad akne er, og hvordan du kan behandle det. Jeg har desuden samlet en pakke med de produkter, som jeg mener, at du skal bruge for at komme din akne til livs – se den under “akne behandling”.

Hvad er Akne Vulgaris?

På huden lever der mange forskellige bakterier. En af dem hedder Cutis Bacterium Acnes. Denne bakterie lever af døde hudceller, og især af den fedtstof og olie, som dine kirtler danner. Hvis bakterien kommer ned i en tilstoppet pore, vil den kunne udvikle sig, og da kroppens immunforsvar så sender hvide blodlegemer til bekæmpelse, dannes en bums. Almindelige bumser hedder på latin Akne Vulgaris. Akne betyder hudsygdommen bumser og vulgaris betyder almindelig

Hvorfor får man akne?

Huden indeholder mange små hårfollikler eller -sække, som hver indeholder et hår og en klaseformet talgkirtel. Talgkirtler producerer et oliestof, som kaldes sebum, som normalt udskilles af poren for at smøre håret og huden. Bumser, eller akne, er talg og betændelse i talgkirtler/hårsække. Hvis udgangen til hudens overflade bliver blokeret af døde hudceller eller mangel på elasticitet, så propper talgen til og hudormene blive betændte og blive omdannet til ømme, røde knuder. Du må ikke sammenligne det med de urenheder som rosacea eller infektion kan give dig. Urenheder omkring munden kan også være perioral dermatitis.

Hvad er forskellen på akne og bumser?
Det er egentligt det samme, sådan rent dermatologisk. Da det er den samme bakterie, der danner bumsen, har du altså akne, hvad end det er en enkelt bums eller mange. De største bumser kan efterlade ar. Dybere infektioner kan føre til hårde knuder under huden kaldet cyster – også kendt som cystisk akne.

Hvem får akne?

Næsten alle teenagere har akne. Problemet forsvinder som regel i 25 års alderen. Produktionen af talg i dine talgkirtler er større i puberteten og hos kvinder under deres menstruation. Det er hormonet dihydrotestosteron (DHT), der er skyld i overproduktionen af talg. Som teenager er det oftes i den sidste tredjedel af teenagetiden, at dette hormon er højt, og også der, at du vil kunne opleve de største udbrud. 

Akne som voksen – er det normalt?
Vores hud er et spejl af vores indre. Vi bemærker det ved stress, sygdom, infektioner mv. Det er derfor også sagtens muligt at få akne som voksen. Vi kan kalde det for voksenacne, men det er faktisk det samme, som de unge så ofte får.

Mulige årsager til akne?

Giver P-piller akne?

Nej, så nemt kan man ikke sige det. Men det er korrekt, at nogle kvinder oplever store forbedringer i deres hud ved at gå over til p-piller med virkemidlet cyproteronacetat. Det kan du altid tage en snak med din læge om.

Giver sukker og alkohol akne?

Der er lavet masser af undersøgelser omkring kost og akne. I langt de fleste tilfælde vil en ændring af indtag af sukker, chips og andet usundt ikke have den store virkning på uren hud så længe dit indtag er moderat. Så hvis du drikker dig fuld en lørdag og du søndagen ender med tømmermænd og spiser chips, pizza og chokolade, så behøver du altså ikke vågne op med ansigtet fyldt af akne. Det er kun hvis du drikker alkohol og indtager sukker og andre usunde ting i meget store mængder, at det kan have en indvirkning på din hud. Dog er der selvfølgelig altid undtagelser.

Kan en sund kost hjælpe på min akne?
Der er mange studier der viser, at en fiberrig kost med masser af grøntsager giver en smuk hud, og har gode virkninger på din krop. Der er lige så mange studier der viser, at det ikke har den store virkning, hvis rynker og akne er genetisk. En sund kost kan altså give dig en masse gode ting, men det vil dog kun have den store virkning, hvis din akne kommer af irriterede tarme eller lign.

Giver mejeriprodukter akne?

Det er et godt spørgsmål om mælk kan give akne, og svaret er ja – men det er meget få. En undersøgelse har vist at 10% af alle med akne ikke kan tåle at indtage mere end 500ml mejeriprodukter i deres kost. 

Fjerner tandpasta akne?
Nej, tandpasta fjerner ikke akne. Den bakterie der giver huller i tænderne hedder Dentis Karies, men den der giver akne hedder Cutis Acnes. Det er altså to forskellige bakterier og tandpasta slår ikke ned på den bakterie der giver dig akne.

Akne behandling

Jeg bliver tit spurgt, hvad der er det bedste produkt mod akne. Det er forskelligt fra person til person, men jeg har sammensat en behandling som har skabt store resultater for rigtig mange.  Det er ikke sikkert, at du har behov for dem alle.

 

Morgenrutine – rækkefølge og brug

1. CLEANSING MASK

Rens din hud med Cleansing Mask. De mange mineraler hjælper huden til at fjerne inflammationerne (rødmen) og giver byggesten til genopbygning. Du kan booste virkningen af din Cleansing Mask med en hætte af Ai, som også bør bruges som tonic.

2. Ai
Dup Ai på som tonic og lad den tørre ind. Den svier, hvor huden er åben. Er den for stærk, så brug den kun med din rens.

3. Hh
Påfør Hh fugtserum. Den giver mere elasticitet til din hud, så huden bliver mere smidig, og tilstopningen af porerne stopper. Måske er det rigeligt kun at påfører denne den første måned, derfor er den med i en mindre udgave på 10 ml. Det kan dog være at du ikke er nået i mål på den første måned og derfor skal have den store.  

4. Rich Face Cream
Påfør Rich Face Cream. Den vil, udover at holde din hud smidig og fugtet, også beskytte imod skader under udbrud, så du undgår ar. (Hvis du ønsker at bruge en olie istedet, så brug en helt ren hybenkerneolie – fx Rh. Den modarbejder også arvæv og pigmentforstyrrelser efter akne).

5. Mdh
Påfør Mdh som sidste step. Urterne får huden til at nedsætte sebum- og talg-produktionen, og forebygger derfor også mod blandt andettalgknopper, hudorme. Derudover smører den de rørformede porer, så sebum kan flyde mere frit.

Aftenrutine – rækkefølge og brug

1. Cleansing Mask
Rens din hud med Cleansing Mask. Du kan booste virkningen af din Cleansing Mask ved at tilsætte en hætte Ai.

2. Ai
Dup Ai på som tonic og lad den tørre ind. Den svier hvor huden er åben. Er den for stærk, så brug den kun med din rens.

3. A-retinoid
Påfør Hh fugtserum. Den giver mere elasticitet til din hud, så huden bliver mere smidig, og tilstopningen af porerne stopper. Måske er det rigeligt kun at påfører denne den første måned, derfor er den med i en mindre udgave på 10 ml. Det kan dog være at du ikke er nået i mål på den første måned og derfor skal have den store.  

4. Repair
Har du en tør hud, som fedtet op i løbet af dagen? Så anbefaler jeg, at du slutter din aftenen rutine af med Repair som natmaske. Så er det nemlig dig, som fedter huden op – istedet for at din hud gør det i løbet af dagen. Da det ikke er alle der fedter op i løbet af dagen, er denne ikke med i pakken og skal tilkøbes.

 

Øvrig behandling


Cp, Chemical Peel
Peel din hud 3-4 gange om ugen med Raz Skincare Cp – Chemical peel. Det høje indhold af syre, mineraler og virkestoffer vil hjælpe dig med at fjerne de døde hudceller, så de produkter du efterfølgende bruger, nemmere vil kunne trænge ind i huden. Den opløser også de tilstopninger som ikke er fedtopløselig.

KOSTTILSKUD DER KAN HJÆLPE MOD AKNE

 

Der er forskellige mangler i din krop der kan give akne. Derfor her jeg lavet en liste med de kosttilskud, som jeg mener, vil kunne hjælpe dig.

Spectro – eller en anden multivitamin.
Mega B Stress – hud, hår negle.
Zink Citrat 20 mg – bekæmper bakterier og inflammation.
Multidophilus 24 – optimal fordøjelse.
Ultra Omega – optimale fedtsyre.
C-vitamin – immunforsvar.

Jeg har akne/uren hud på ryggen – hvad gør jeg?

Akne er det samme ligemeget hvor på kroppen det opstår. Det kræver dog lidt ekstra smidighed at behandle akne på ryggen. Men behandlingen er den samme.

Hvornår ser jeg forbedringer i min akne?

Husk at vi alle er forskellige. For nogle tager det 14 dage, for andre tager det 3 måneder, inden huden er helet og pæn igen. Jeg forstår godt, hvis du er utålmodig, men et produkt som Retinoid har først maximal virkning efter 12 uger.

Kommer der opblomstringer i min aknekur?
Der er nogen, der oplever store opblomstringer, når de påbegynder en aknekur – men de fleste oplever intet. Det er vigtigt at fortsætte en påbegyndt kur, så du kommer i mål. Virkemidler som A-retinoid og kosttilskud kan sagtens provokere til en opblomstring, men det skal nok blive pænt i den anden ende.

Hvordan fjerner man akne ar?

Voldsomme udbrud af akne kan give inflammationer og arvæv. Inflammationerne kan fjernes med min aknepakke, mens jeg ved arvæv vil henvise til min vejledning omkring emnet. Du kan læse den her.


Skal jeg vælge laserbehandling mod akne?

Laserbehandling kan godt være det rigtige valg til visse akne udbrud. Men gør det igennem din læge. Der er virkelig mange klinikker, af mere og mindre professionelle art, der tilbyder laserbehandling af både akne og akne ar. Det er din hud, og du skal leve med den resten af livet. Jeg ville derfor altid vælge en klinik henvist af læge.

 Ved svære tilfælde – søg altid læge.

Knus Raz

Vil du læse mere eller se, hvorfra jeg får min viden, så er her nogle af de artikler, jeg mener er mest informerende og rimelig nemme at gå til.
Adolescents’ self perceived acne-related beliefs: from myth to science
Acne and its management
The hormonal aspects of acne
Lipid Mediators in Acne
The role of the skin microbiota in acne pathophysiology
Clinical evidence for washing and cleansers