Tocopheryl Acetate

Alpha-tocopherylacetat (ATA) er en specifik form for E-vitamin, der ofte findes i hudplejeprodukter og kosttilskud. Det er også kendt som tocopherylacetat, tocopherolacetat eller vitamin E-acetat.
E-vitamin er kendt for sine antioxidante egenskaber. Antioxidanter hjælper med at beskytte din krop mod skadelige forbindelser kaldet frie radikaler. Normalt dannes frie radikaler, når din krop omdanner mad til energi. Frie radikaler kan dog også komme fra UV-lys, cigaretrøg og luftforurening.
I naturen kommer E-vitamin i form af tocopheryl eller tocotrienol. Både tocopheryl og tocotrienol har fire former, kendt som alfa, beta, gamma og delta. Alpha-tocopheryl (AT) er den mest aktive form for E-vitamin hos mennesker.
ATA er mere stabil end AT, hvilket betyder, at den bedre kan modstå miljøbelastninger såsom varme, luft og lys. Dette gør den ideel til brug i kosttilskud og berigede fødevarer, fordi den har en længere holdbarhed. Du finder ATA i en række hudplejeprodukter. E-vitamins antioxidantegenskaber kan hjælpe med at forhindre skader på huden forårsaget af frie radikaler fra UV-eksponering. E-vitamin kan også have en anti-inflammatorisk effekt på huden.

På grund af sin højere stabilitet bruges ATA også i vitamin E kosttilskud. Når det tages oralt, omdannes ATA til AT i tarmen. E-vitamin er i de fleste multi-vitaminer, så sørg for at tjekke, hvor meget der er i dit multi-vitamin, hvis du tager et, før du tilføjer et tilskud. https://www.healthline.com/health/tocopheryl-acetate#uses