Panthenol

Panthenol (nogle gange omtalt som pro-vitamin B5) er et populært fugtighedsbevarende middel i produkter til personlig pleje på grund af dets evne til at tiltrække og holde på fugt. Når det påføres topisk, omdannes det til pantothensyre, som er et naturligt forekommende stof i kroppen.
Undersøgelser viser, at 1% panthenol hurtigt øger hudens hydrering, mens det mindsker transepidermalt vandtab (mængden af ​​vand, der fordamper gennem huden). Det samlede resultat er en forbedring af den måde, huden føles og ser ud på, herunder et mere smidigt udseende.
Forskning viser også løfte om panthenols evne til at reducere følsomhedsinduceret rødme i huden.
Topisk påført panthenol i mængder mellem 1-5% er blevet rapporteret at hjælpe med heling og barrierereparation.
Det er vigtigt at præcisere, at selvom panthenol er alkoholderivatet af pantothensyre, så er det en fuldstændig blid og ikke-tørrende form for alkohol, i modsætning til SD eller denatureret alkohol, som er kendt for at være skadelige for huden.
Panthenol er vandopløseligt og "spiller godt" med mange forskellige typer ingredienser, hvilket gør det nemt at formulere med til fugtighedscreme, serum, toner osv. Det er også meget brugt i hårplejeprodukter og kan findes i makeupprodukter, som f.eks. puddere, mascara og læbestift.
Som råmateriale kan to former for panthenol inkorporeres i produktformler til personlig pleje: D-panthenol er en tyktflydende olie, og DL-panthenol kommer i form af et hvidt, krystallinsk pulver.
Ifølge Cosmetic Ingredient Review-vurderingen fra 2018 var den højeste rapporterede koncentration af panthenol i et produkt til personlig pleje 5,3 %, hvilket blev anset for sikkert i dets brug. https://www.paulaschoice.com/ingredient-dictionary/ingredient-panthenol.html?q=Panthenol&fdid=ingredients