Solskoldet?

Hvorfor bliver du solskoldet?

At blive solskoldet er ikke det samme som at brænde dig på noget varmt. Skoldningen sker nede i huden og ikke af varmt vand eller varmestråling fra ild eller lign. Kroppen og huden kan sagtens holde temperaturen nede selv på den varmeste sommerdag.

Det er de usynlige UV stråler fra solen der gør skaden. UV strålerne har mere energi, end det lys vi kan se, og det er denne energi der banker igennem din hud når strålerne rammer dig. Det er ikke varmen, så derfor kan du sagtens blive solskoldet på en skiferie, frysende på en båd eller afkølet med sprøjtende vand.

Når UV-A og UV-B strålerne rammer huden vil de beskadige dine celler. Jeg er med på at de øverste hudceller allerede er døde, så der er ingen ændringer i disse, men UV strålerne vil trænge ned til de levende celler og det er disse der får DNA skader.

Kroppen er heldigvis ret fantastisk, så celler med store DNA skader vil i langt de største tilfælde begå selvmord og resten af de muterede celler vil kroppen selv prøve at fjerne eller helbrede.  

Poppet skrevet:

En god solskoldning er din huds store blodbad, af celler der begår synkront selvmord.

Citat: Hudeksperten Raz

Førstegradsforbrænding:

Hvis dette sker i stor overflod, vil kroppen mærke denne ødelæggelse og begynde at oversvømme området med blod og helbredende immunceller, for at prøve at reparere og fjerne de døde hudceller længere væk fra det levende væv. Det er kroppen der prøver at rette op på solskaderne. Normalt sker dette allerede inden for et par timer efter skaden er sket. Huden brænder og gør ondt og du både ser inflammationen, den røde farve men også at huden hæver op.  

Andengradsforbrænding:

Hvis du ikke har været opmærksom på de første problemer med huden, og fortsætter soldyrkningen vil en andengradsforbrænding kunne ske. Huden vil sende væske op til overhuden som beskyttelse. Huden gør hvad den kan for at overleve. Du oplever i disse tilfælde væskefyldte blærer. Ved andengradsforbrænding kontakt læge på telefon 1813  

Hvad gør jeg hvis jeg er blevet solbrændt?

1. Fjern patienten fra yderligere solskader.

2. Fugt og køle, evt. håndkøb smertestillende medicin. Kolde våde lagner kan lægges på det angrebne område.

3. Hold huden fugtet med RAZspa Hh, der vil holde på fugt og øge smidigheden i huden.

4. Bland en pipettefuld RAZspa E-vitamin med en duftløs fugtlotion og påfør området. Hvis du vil vide mere om RAZspa E-vitamin og solskader, kan du læse min artikel om E-vitamin.

5. Så snart patienten er uden for smerter, kan du blande en pipettefuld RAZspa E-vitamin med RAZspa Repair og komme på det angrebme område. Behandling sker så længe det er nødvendigt for huden at hele sig op.

Hvorfor skaller huden?

Celler bevæger sig langsomt op igennem hudens lag. PÅ vejen dør den og til sidst slipper den din hud og falder af. Det er normalt ikke noget vi bemærker. Men hvis du med UV strålerne fra solen, slår rigtig mange levende hudceller ihjel, så vil du kunne se det efter en lille uge, ved at der er flere døde hudceller end normalt, du kan nærmest trække huden af i flager. Det er alle de hudceller der ikke overlevede.
  

Er UV-A eller UV-B mest skadelig?

De mange artikler jeg har læst og studeret, giver den dag i dag ikke et entydigt svar, vi bliver hele tiden klogere. Men et er sikkert, de er begge med til at skade din hud.
 

Hvorfor bliver jeg brun?

At du bliver brun er huden der prøver at overleve. Ikke meget andet. Jeg har før skrevet om hvad der sker i huden, men denne artikel handler om solskoldning. Det lyder hårdt, men det er desværre sandheden. Ønsker du mere viden om beskyttelse mod solskader, så læs min artikel om SPF Der fortæller om hvordan du beskytter dig selv.

Kan jeg gøre noget for at undgå solskader?

Ja undgå at blive forbrændt og læs evt. denne artikel om E-Vitamin og hvordan du kan blande den op med dine andre solprodukter. KLIK HER

Hvilken solbeskyttelse skal jeg vælge?

Læs endelig min artikel omkring SPF, den forklare alt. KLIK HER Knus Raz