Små hvide pletter på huden? Idiopatisk Guttate Hypomelanosi

Hvad forårsager de små hvide pletter på huden?

Årsagen er mangel på melamin i dine hudceller. De kan komme af forskellige årsager, men i denne vejledning vil jeg skrive om det der hedder Idiopatisk guttate hypomelanose.

Idiopatisk guttate hypomelanose er en tilstand, der efterlader hvide pletter på din hud, men heldigvis er der nogle måder, man kan reducere dens udseende.

Vores Kronprinsesse har samme lidelse, så du er faktisk lidt royal. Hvis du googler navnet og kronprinsesse, vil du se flere billeder. Det gør jo ikke noget at være lidt royal.

Hvorfor får jeg hvide fregner?
Ja, det er korrekt, de ligner netop små hvide fregner. Og det er også et af de pejlemærker vi bruger, når vi stiller diagnosen.

Hvad er de hvide pletter på huden?

I denne artikel skriver jeg om Idiopatisk guttate hypomelanose. Der er også andre årsager til hvide pletter, men de ligner ikke dem, som jeg skriver om her. Vitiligo er større end fregner og ofte i plamager. Lichen Sclerosus er ofte ved forplantningsorganer og får ofte sår. Svampelidelser er ofte ikke spredt som fregner.

Hvad giver de hvide pletter i huden?
Lidelsen IGH er sandsynligvis multifaktoriel - altså der er flere faktorer, som spiller ind:
- Aldring af huden
- Kronisk soleksponering
- Genetiske faktorer
- Andet: Traume, autoimmune faktorer mm.

Hvem får idiopatisk guttate hypomelanose?

Idiopatisk guttate hypomelanose kan påvirke begge køn, alle racer og alle hudtyper. Lys hud er dog mere udsat end mørk hud, men det ses mere på mørk hud end på lys.

Tallene for angreb er ud fra hud, der har været udsat for kraftig sol. Folk der bor i tropiske områder, folk der dyrker solarie eller overdyrker solbadning.

Hvorfor får jeg flere og flere hvide pletter i huden?
Idiopatisk guttate hypomelanose bliver mere almindelig med alderen, og påvirker under 50% i alderen 31-40 år, 50-80% som er over 40 år og 90% i alderen 81-90 år. Det er sjældent hos børn og teenagere.

Det er arveligt, men altså kun hvis huden udsættes for kraftig sol.

Det er som med alle andre solskader. Det du ser i huden i dag, er den skade, som huden blev udsat for, for år tilbage. Det bliver kun værre og værre, hvis du ikke starter beskyttelse og behandling.

Hvad er de kliniske træk ved idiopatisk guttate hypomelanose?
Idiopatisk guttate hypomelanose præsenterer sig typisk som glatte, blege (hypopigmenterede) eller hvide (depigmenterede) makler på 2-5 mm (rækkevidde op til 1,5 cm) i diameter. Det ses mest på de soleksponerede aspekter af underarmene, skinnebenene og V på brystet. Læsioner er normalt flere og asymptomatiske.

De kan opstå alene, i klaser eller spredt som hvide fregner. De kan opstå overalt på kroppen, men da huden i ansigtet ofte bliver behandlet bedre end hud på arme og ben, er det oftest her de ses.

Hvordan diagnosticeres mine hvide pletter som idiopatisk guttate hypomelanose?

Idiopatisk guttate hypomelanose er normalt en klinisk diagnose. Hudbiopsi kan udføres for at udelukke andre tilstande. Det er vigtigt at udelukke vitiligo, da denne hudlidelse ikke kan behandles. Mange ser blot efter billeder på nettet og udelukker andre hudlidelser.

Hvis din hudlæge fortæller dig, at de hvide pletter på din hud skyldes idiopatisk guttate hypomelanosis (IGH), så kan du være sikker på, at de ikke er skadelige. Du kan dog muligvis ikke lide den måde, de ser ud på dine ben, ansigt eller andre udsatte områder.

Hvad er behandlingen for idiopatisk guttate hypomelanose?

Idiopatisk guttate hypomelanose kræver normalt ikke behandling bortset fra forsikring om tilstandens godartede karakter. Det er altid en god ide at spørge din læge til råds - også med hensyn til behandling.Solbeskyttelse anbefales som en selvfølge, da vi i dag kan bevise, at det er solskader, som giver dig disse hvide pletter i huden.

A-retinoid som en cellefornyer er en behandlingsform, der kan virke over en periode på 3-4 måneder.

Hvordan fjerner jeg de små hvide pletter fra min hud? IGH er ufarlig, så det er for den visuelle virkning, at du skal vælge en behandling. Der findes i dag følgende behandlingsformer:
- Kryoterapi – det gøres af din læge og er en nedkøling af pletten.
- Steroidecreme er også en mulighed. Sådan en får du også hos lægen.
- Laser: Der findes visse lasertyper, der kan genoprette pigmenteringen.

A-retinoid fra Raz Skincare som påføres hver aften i en periode på 3-4 måneder.

Det er virkelig vigtigt, at du husker solcreme på området hver eneste dag i den periode, du er i behandling. I visse tilfælde ses der bivirkninger som hyperpigmentering efter behandling med steroidecreme, hvis du glemmer SPF om dagen.

Brug solcreme hver dag. De nøjagtige årsager til IGH er stadig ikke helt kendt, men dermatologiske eksperter er enige om, at langvarig soleksponering er en vigtig faktor i stort set alle tilfælde. For at reducere din eksponering for solens UV-stråler skal du anvende en bredspektret solcreme på din udsatte hud, hver gang du går udenfor - selv på overskyede dage.

Hvorfor får jeg små hvide fregner på huden om sommeren?
IGH pletter forekommer næsten altid i områder der regelmæssigt udsættes for solens UV-stråler - såsom underben, arme, ansigt og nakke. Vi ved i dag ikke helt hvad det er, som sker med huden, men vi ved, at solen er medskyldig. Det er ikke sol, du dyrkede i går, men sol du dyrkede for år tilbage. Det kan altså godt blive værre med alderen, hvis du ikke påbegynder beskyttelse.

Hvordan undgår jeg små hvide pletter op huden?

Dæk udsat hud. Udover at bruge solcreme når du går udendørs, så er det også en god idé at bære en bredbredt hat og solbriller for at beskytte dit hoved, ansigt og øjne. Overvej også at bære lange ærmer og bukser på solrige dage. HUSK SPF30 som minimum på alt hud der udsættes for sollys - også på overskyede dage og også om vinteren.

Brug ikke solsenge. Din søgen efter at få en dyb tan lige nu kan få dig til at få mange små, hvide pletter på din hud senere. Solarium kan forårsage en række problematiske hudsygdomme og bør undgås i alle tilfælde.

Se om IGH er i din familie. Selvom du tager alle de anbefalede solbeskyttelses foranstaltninger, kan du ende med IGH pletter på grund af genetik. Eksperter er ikke helt sikre på hvorfor, men IGH ser ud til at løbe i familier. Hvis dette er tilfældet for dig, så skal du ikke bruge det som en undskyldning for ikke at beskytte din hud mod solen.

IGH pletter er mere almindelige hos mennesker med lys hud, men er mere synlige hos mennesker med mørkere hud.

Behandling

- Brug Raz Skincare A-retinoid hver eneste aften i en periode på 3-4 måneder.
- Husk solbeskyttelse hver eneste dag.