Birk

Dunbirk / Vortebirk Betula pubescens / Betula pendula

Birk - intro, udseende og kendetegn

Birk er et træ på op til 25 meters højde, med en hvid stamme der ofte afgiver fine lag af papirtynde hvide barkstykker. Birken har hængende grene med fine savtakkede blade der især plukkes i foråret.

Der findes over to vildtvoksende birkearter i Danmark, dunbirk og vortebirk. Inden sidste istid var birk meget mere udbredt i Danmark, men skovbrug har ændret vores skove. Begge træer har samme virkestoffer jeg har derfor samlet dem i et afsnit.

Birk findesteder
Vild birk vokser fortrinsvis på fugtig bund som moser, fugtige skove, læhegn, overdrev. Men birk plantes næsten overalt i landet. Almindelig i hele Danmark.

Sjov historie
Dunbirken kan få heksekoste. Det er en sammenfiltning af skud på birkens grene, der kommer fra en svamp der angriber birken. Overtro fortæller, at du skal stryge dine husdyr med en heksekost inden sankthansaften, så vil de ikke kunne blive forhekset. Sat på snor kunne heksekostene bruges til rensning af husets skorsten og ovn. Sidst og ikke mindst er birkeris fantastiske til at rise alt det onde ud af kroppen, tænk bare på fastelavn og saunature.

Birk - virkestoffer og deres virkning

Birkeblade indeholder 3% flavoider som Quercetin, Hyperosid, Myricetin. Flavoiderne har en let urin- og saltdrivende effekt, som er effektiv ved nyre-, bækken- og blærebetændelse. Da den er vanddrivende er te af birkeblade fantastisk til væskeophobninger i ben, ankler, fødder og fingre.

Den kan endda virke væskedrivende på kvinder der ophober væske i huden under menstruation, så drik dig til at komme i de stramme bukser.

Ved reumatiske lidelser (gigt) er birken også fantastisk, den opsuger det høje syreindhold i leddene og da den samtidig uddriver masser af galde, renser den de irriterede led. Dette er nu også bekræftet af en undersøgelse ved universitetet i München, hvor der deltog 1.200 reumatiske patienter, som blev behandlet med birkeblade kapsler. Kun halvt så mange af de patienter, der fik birkeblade kapsler, havde smerter som testpersonerne i kontrolgruppen, der fik et placebopræparat.

Men hvorfor købe kapsler fra et træ der står der ude i haven eller skoven når det er så nemt at lave te eller birketinktur hjemme? Jeg har flere gange plukket birkeblade til min moster Hanne.

Sidst kan du også drikke birkesaft. Om foråret stiger saften op i birketræerne med stor kraft. Saften består af vand fra jorden og sukkerstoffer fra birketræet – og den smager godt. Du kan tappe saften fra birketræerne hele foråret. Nemmeste måde er at skære en fingertyk gren over. Stik enden af grenen ned i en flaske og bind flasken fast. Efter et stykke tid kan du hente flasken igen – nu fyldt med birkesaft, der smager ekstra godt efter en tur i køleskabet. Saften indeholder C vitamin, aminosyrer, kalium, jern, magnesium og mange andre mineraler. Den kan holde sig 5 dage i køleskabet, men bliver mindre og mindre uklar jo ældre den bliver. Du kan fryse den ned hvis du ønsker birkesaft om vinteren.

Du kan også bore et, skråt op, 5-8 cm. dybt hul i træets stamme ca. 80 cm. over jorden. Sæt en tappestuds, rør eller lign ind i hullet og forbind med en slange ned til din beholder. Visse træer kan give over 10 liter saft om dagen, mest om morgenen.

Birkesaft indeholder samme mineral og saltbalance som dit sved, den er derfor en rigtig god tørstslukker ved træning.

Opskrifter

Birk, nem te opskrift

Birkete mod ømme led efter forårets skovture.
1 lille håndfulde birkeblade til 1 liter kogende vand
Trækker i 15 minutter og nydes.

Birkete, den lækre til iste - mod ømme led og væskeophobning

Ingredienser
1 lille håndfulde birkeblade tørrede eller friske
1 skefuld sødskærm, eller vanilje pulver hvis du ikke har gemt sødskærm.
2 dl. Æblesaft
Honning efter smag
1 liter kogende vand

Dette skal du bruge
Kande
Sigte

Kogende vand hældes over alle de andre ingredienser i en kande.
Trækker i 15 minutter og nydes gerne is koldt.

Opbevaring og holdbarhed
Din afkølede iste kan holde op til 5 dage i køleskabet, men jeg tænker at den bliver drukket meget før. Du kan også fryse den ned i en plast flaske og tage den med på skovtur, så er den smeltet og iskold når den skal nydes.

Birketinktur - mod ledsmerter og væske i kroppen

Ingredienser
1 fl. Vodka eller anden klar smagsfattig alkohol
2 store håndfulde unge friske birkeblade

Dette skal du bruge
1 åbenmundet flaske eller beholder, der holder tæt og kan rumme 1 l.

Hældes i en åbenmundet flaske. Tætslut låg og rystes to gange dagligt igennem 5 dage. Det filtreres og birketinkturen er nu klar til brug indvendigt som udvendigt. Du skal bruge ca. 10 flasker, hvis du skal bruge den mod reumatisk lidelse eller væske i kroppen, igennem et helt år. 1 cl. hver morgen og aften i et glas vand, vil give dig samme virkning som de dyre birkekapsler du køber i forretningerne.