Uren hud, akne, bumser på ryg

Uren hud, akne, bumser på ryg

Find produkterne her: Body WashBody LotionMdhCp – Chemical Peel


I denne vejledning kan du blive meget klogere på hvad urenheder på ryg, ben, baller eller arme og ikke mindst hvordan du kan behandle det. Jeg har desuden samlet en pakke med de produkter, som jeg mener, at du skal bruge for at komme dine urehheder til livs – se den under “behandling”. 

Hvad er urenheder på ryggen?

Dine urenheder kan komme af virkelig mange årsager. Vigtigst er nok at funde ud af hvad det er du lider af. Er det nedgorede hår, er det svamp, er det talgknopper eller er det bumser/akne?

Du genkender nok nedgroede hår, og hvis det er det du lider af, slal du læse vejledningen om Jordbærben, for du har sikkert kun behov for denne behandling.
Hvis det er talgknopper der ikke bliver til direkte bumser, skal du læse vejledningen om Keratosis Pilaris, jeg tænker at den milde behandling sammen med en Mintscrub er rigeligt.

Hvis dit udbrud klør, misfarvet lysere eller mørkere, er hævet, har områder der er større kan det være svamp eller måske helvedsild, du skal derfor søge en læge.

Hvorfor får man bumser, urenheder eller akne på ryggen?
På huden lever der mange forskellige bakterier. En af dem hedder Cutis Bacterium Acnes. Denne bakterie lever af døde hudceller, og især af den fedtstof og olie, som dine kirtler danner. Hvis bakterien kommer ned i en tilstoppet pore, vil den kunne udvikle sig, og da kroppens immunforsvar så sender hvide blodlegemer til bekæmpelse, dannes en bums. Almindelige bumser hedder på latin Akne Vulgaris. Akne betyder hudsygdommen bumser og vulgaris betyder almindelig. 

Huden indeholder mange små hårfollikler eller -sække, som hver indeholder et hår og en klaseformet talgkirtel. Talgkirtler producerer et oliestof, som kaldes sebum, som normalt udskilles af poren for at smøre håret og huden. Bumser, eller akne, er talg og betændelse i talgkirtler/hårsække. Hvis udgangen til hudens overflade bliver blokeret af døde hudceller eller mangel på elasticitet, så propper talgen til og hudormene blive betændte og blive omdannet til ømme, røde knuder. Du må ikke sammenligne det med de urenheder som talgknopper, nedgroede hår eller infektion kan give dig.

Hvad er forskellen på akne og bumser på ryggen?
Det er egentligt det samme, sådan rent dermatologisk. Da det er den samme bakterie, der danner bumsen, har du altså akne, hvad end det er en enkelt bums eller mange. De største bumser kan efterlade ar. Dybere infektioner kan føre til hårde knuder under huden kaldet cyster – også kendt som cystisk akne. Lider du af dette, bør du opsøge læge. 

Hvem får uren hud, bumser eller akne på ryggen?
Næsten alle teenagere har akne. Problemet forsvinder som regel i 25 års alderen. Produktionen af talg i dine talgkirtler er større i puberteten og hos kvinder under deres menstruation. Det er hormonet dihydrotestosteron (DHT), der er skyld i overproduktionen af talg. Som teenager er det oftes i den sidste tredjedel af teenagetiden, at dette hormon er højt, og også der, at du vil kunne opleve de største udbrud.

Når det handler om andre steder end ansigt kan hård fysisk træning også sætte gang i hormonproduktionen, og derfor også give akne, bumser eller uren hud. Tætsiddende tøj, eller arbejdsudstyr kan også foresage urenheder. Hvis dette er tilfældet, så prøv at holde udstyret så rent som muligt, og hav udstyret på så kort tid som muligt.

Hvorfor får jeg uren hud, bumser og akne på balderne?
De fleste der oplever bumser på balderne eller direkte akne på balderne oplever også en større varmeudvikling i netop dette område. Det tyder på at stramt tøj der ikke er nemt for huden at ånde i, oftere giver bumser på balderne end løst bomuldstøj.

En forsigtig konklusion på uren hud på balderne, er derfor at det muligvis kan skyldes syntetisk stramt beklædning. Det er nemt at tjekke selv.

Er du udsat for akne på balderne, eller anden uren hud på balderne, kan en nem løsning være at bruge mere fugtighedscreme gerne et produkt der samtidig forhindre tilstopning af porerne. Jeg ville anbefale Raz Skincare Body Lotion og Raz Skincare Body Wash. Bliver problemet ikke afhjulpet af dette bør du læse hele denne vejledning om Uren hud på kroppen.

Mulige årsager til akne?
Der er masser af artikler og skrøner, tips og triks, disse har jeg skrevet meget mere om io min vejledning om Akne Vulgaris.

Giver sukker og alkohol akne?
Der er lavet masser af undersøgelser omkring kost og akne. I langt de fleste tilfælde vil en ændring af indtag af sukker, chips og andet usundt ikke have den store virkning på uren hud så længe dit indtag er moderat. Så hvis du drikker dig fuld en lørdag og du søndagen ender med tømmermænd og spiser chips, pizza og chokolade, så behøver du altså ikke vågne op med ansigtet fyldt af akne. Det er kun hvis du drikker alkohol og indtager sukker og andre usunde ting i meget store mængder, at det kan have en indvirkning på din hud. Dog er der selvfølgelig altid undtagelser.

Kan en sund kost hjælpe på min urene hud, akne eller bumser på ryggen?
Der er mange studier der viser, at en fiberrig kost med masser af grøntsager giver en smuk hud, og har gode virkninger på din krop. Der er lige så mange studier der viser, at det ikke har den store virkning, hvis rynker og akne er genetisk. En sund kost kan altså give dig en masse gode ting, men det vil dog kun have den store virkning, hvis din akne kommer af irriterede tarme eller lign.

Får jeg uren hud, bumser og akne af træning?
Huden udsættes for en masse affaldsstoffer der sammen med din sved er med til at få huden i ubalance. Det er derfor vigtigt at rense huden efter træning, hvilket er rimelig nemt hvis du blot tager dig et brusebad.

Kom hurtigt i bad. Sved, affaldsstoffer og fugtigt træningstøj er grubund for masser af bakterier og svampearter. Jo hurtigere din hud kommer i balance igen, jo bedre.

Hvis du benytter offentlige badefaciliteter kan sæben være af en beskaffenhed som din hud ikke er i balance med. Overvej derfor at have egne vaskeprodukter med. Jeg vil anbefale Powder to Mousse da denne ikke vejer så meget og den kan bruges til vask fra top til tå.

Får jeg uren hud, bumser og akne af det forkerte tøj?
Stramtsiddende tøj ikke lader fugt forsvinde fra hudens overflade kan godt give hudirritationer. Dette ses sommetider med syntetisk tøj, eller som bumser på ballerne hos fold der sidder meget ned.

Endvidere kan stramt tøj give en friktion mod huden som irritere huden og kan fåresage bumser, uren hud eller akne. Dette ses ofte på ballerne.

5 ting du aldrig må gøre når du har uren hud, bumser og akne på ryggen:
5 ting du aldrig må gøre når du har uren hud, bumser og akne på ballerne:
5 ting du aldrig må gøre når du har uren hud, bumser og akne på brystet:

1. Klø eller krads aldrig i akne, bumser eller urenheder. Det irritere huden unødigt og du forværre chancen for arvæv og betændelse.

2. Tro ikke på hurtige fix triks. Huden tager den tid den tager. Husråd med tandpasta eller andre remedier hjælper ikke.

3. Lad aldrig stå til. Din hud er i ubalance, det er derfor at aknen, urenheden eller bumsen er kommet. Begynd behandlign af din hud med det samme, så du mindsker chancen for at der kommer alt for mange flere.

4. Prøv aldrig at presse klemme og mase en bums eller akne der ikke er parat. Jeg ved godt at man har lyst, men ud over at den kan springe ind ad, så giver det også længere ophelingstid og større chance for arvævsdannelse.

5. Gå ikke i det saamme tøj alt for mange dage i træk. Bakterier og andet godt kan sagtens sidde i tøjet og forværre dit udbrud. Dette gælder især træningstøj.

Akne behandling
Jeg bliver tit spurgt, hvad der er det bedste produkt mod akne. Det er forskelligt fra person til person, men jeg har sammensat en behandling som har skabt store resultater for rigtig mange.  Det er ikke sikkert, at du har behov for dem alle.

Morgen og Aften
1. Raz Skincare Body Wash
Gerne med en børste eller en vaskeklud så du rigtig får renset ud.

2. Raz Skincare Mdh
Påfør Mdh som sidste step. Urterne får huden til at nedsætte sebum- og talg-produktionen, og forebygger derfor også mod blandt andettalgknopper og hudorme. Derudover smører den de rørformede porer, så sebum kan flyde mere frit.

3. Raz Skincare Body Lotion
Lotion er vigtig, ingredienserne skal nok få hjulpet dig, hvis du ikke får vasket både morgen og aften, så er Mdh og Lotion stadig vigtig. 

Øvrig behandling
Raz Skincare Cp – Chemical Peel
1-3 gange om ugen kan du komme Cp på det angrebne område, det vil opløse tilstopningerne. Lad sidde på i 10 minutter inden det vaskes af.

Kosttilskud der kan hjælpe mod akne

Der er forskellige mangler i din krop der kan give akne. Derfor her jeg lavet en liste med de kosttilskud, som jeg mener, vil kunne hjælpe dig.

Spectro – eller en anden multivitamin.
Mega B Stress – hud, hår negle.
Zink Citrat 20 mg – bekæmper bakterier og inflammation.
Multidophilus 24 – optimal fordøjelse.
Ultra Omega – optimale fedtsyre.
C-vitamin – immunforsvar.

Hvornår ser jeg forbedringer i min akne?
Husk at vi alle er forskellige. For nogle tager det 14 dage, for andre tager det 3 måneder, inden huden er helet og pæn igen. Jeg forstår godt, hvis du er utålmodig, men et produkt som Retinoid har først maximal virkning efter 12 uger.

Kommer der opblomstringer i min aknekur?
Der er nogen, der oplever store opblomstringer, når de påbegynder en aknekur – men de fleste oplever intet. Det er vigtigt at fortsætte en påbegyndt kur, så du kommer i mål. Virkemidler som A-retinoid og kosttilskud kan sagtens provokere til en opblomstring, men det skal nok blive pænt i den anden ende.

Hvordan fjerner man akne ar?

Skal jeg vælge laserbehandling mod akne?
Laserbehandling kan godt være det rigtige valg til visse akne udbrud. Men gør det igennem din læge. Der er virkelig mange klinikker, af mere og mindre professionelle art, der tilbyder laserbehandling af både akne og akne ar. Det er din hud, og du skal leve med den resten af livet. Jeg ville derfor altid vælge en klinik henvist af læge.

Ved svære tilfælde – søg altid læge.

Knus Raz

Vil du læse mere eller se, hvorfra jeg får min viden, så er her nogle af de artikler, jeg mener er mest informerende og rimelig nemme at gå til.

Adolescents’ self perceived acne-related beliefs: from myth to science
Acne and its management
The hormonal aspects of acne 
Lipid Mediators in Acne
The role of the skin microbiota in acne pathophysiology
Clinical evidence for washing and cleansers

Jeg har samlet de produkter du bare må have i én pakke. Så bliver det ikke nemmere.