Overgangsalderens betydning for din hud

Overgangsalderens betydning for din hud

Indledning:
Overgangsalderen er en naturlig fase i en kvindes liv, hvor hun ophører med at have menstruation og gradvist går ind i en ny fase. Denne livsændrende overgang er kendt for sine hormonelle forandringer, der påvirker forskellige aspekter af kvinders sundhed, herunder hudens tilstand. I denne artikel vil vi dykke ned i, hvordan overgangsalderen påvirker kvinders hud og de udfordringer, der kan opstå i denne periode, men først lige de mest typiske spørgsmål jeg får, og som ikke handler om hud:

Spørgsmål 1: Hvad er overgangsalderen, og hvornår begynder den?
Svar: Overgangsalderen, også kendt som klimakteriet, er den periode, hvor en kvindes menstruationer gradvist stopper, og hendes reproduktive hormoner falder. Den gennemsnitlige alder for overgangsalderen er omkring 51 år, men det kan variere fra kvinde til kvinde. Det er vigtigt at bemærke, at overgangsalderen er en individuel oplevelse og kan vare i flere år. 

Spørgsmål 2: Hvilke symptomer kan kvinder opleve under overgangsalderen?
Svar: Kvinder kan opleve en række symptomer under overgangsalderen. Nogle almindelige symptomer inkluderer hedeture, natlige svedeture, humørsvingninger, søvnforstyrrelser, vaginal tørhed, nedsat sexlyst og uregelmæssig menstruation. Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle kvinder oplever de samme symptomer, og deres intensitet kan variere. 

Spørgsmål 3: Er der nogen behandlingsmuligheder for at lindre symptomerne på overgangsalderen?
Svar: Ja, der er flere behandlingsmuligheder til rådighed for at lindre symptomerne på overgangsalderen. Hormonbehandling, også kendt som hormon erstatningsterapi (HRT), kan hjælpe med at genoprette hormonbalancen og reducere symptomer som hedeture og vaginal tørhed. Der er også ikke-hormonelle behandlinger, herunder naturlægemidler og livsstilsændringer, der kan hjælpe med at lindre symptomerne. 

Spørgsmål 4: Hvad er nogle nyttige livsstilsråd til at håndtere overgangsalderen?
Svar: Livsstilsændringer kan have en positiv indvirkning på overgangsalderens symptomer. Nogle nyttige råd inkluderer regelmæssig motion, sund kost med tilstrækkeligt indtag af calcium og D-vitamin, undgåelse af triggerfaktorer som koffein og alkohol, stressreduktionsteknikker som meditation eller yoga, og sikring af tilstrækkelig søvn. Det er også vigtigt at opretholde regelmæssige helbredsundersøgelser og tale med en læge om individuelle behov. 

Hvad sker der med huden under overgangsalderen?

Hormonelle ændringer:
Under overgangsalderen oplever kvinder et fald i østrogenniveauet, hvilket er det primære kvindelige kønshormon. Dette fald i østrogen har en direkte indvirkning på hudens struktur og funktion. Østrogen bidrager til at opretholde hudens elasticitet, fugtighed og fasthed. Når østrogenniveauet falder, bliver huden mere tynd, tør og mister sin naturlige glød. 

Tab af kollagen og elastin:
Kollagen og elastin er to afgørende proteiner, der hjælper med at opretholde hudens fasthed og elasticitet. Desværre fører overgangsalderens hormonelle ændringer til et tab af disse proteiner, hvilket resulterer i en reduktion af hudens fasthed og udseendet af fine linjer og rynker. Den naturlige produktion af kollagen og elastin falder drastisk, hvilket gør det sværere for huden at reparere sig selv og bevare sin ungdommelige struktur. 

Øget tørhed og følsomhed:
Et andet udfordrende aspekt af overgangsalderen er øget tørhed og følsomhed i huden. Det faldende østrogenniveau fører til en reduktion af talgproduktionen, hvilket resulterer i en tør hudtilstand. Tør hud bliver mere tilbøjelig til irritation, kløe og rødme. Derudover kan følsomheden i huden øges, hvilket gør den mere reaktiv over for eksterne påvirkninger som sol, vind og kosmetiske produkter. 

Hyper pigmentering og misfarvning:
Overgangsalderen kan også medføre hudproblemer som hyperpigmentering og misfarvning. På grund af hormonelle ændringer kan der forekomme en ophobning af melanin, det pigment, der er ansvarlig for hudfarven. Dette kan resultere i mørkere pletter eller ujævn hudtone. Desuden kan tidligere solskader også blive mere synlige under overgangsalderen, hvilket kan føre til yderligere hudmisfarvning. 

Forebyggelse og pleje af huden under overgangsalderen: 

 • Beskyt huden mod solen: Anvend en bredspektret solcreme med høj solbeskyttelsesfaktor (SPF) dagligt for at minimere skader forårsaget af solens stråler og reducere risikoen for pigmentforandringer. Det er altså hele året rundt, også om vinteren. Det er netop derfor at der er SPF30 i alle mine ansigtscremer.
    
 • Fugtighedsbehandling: Fugt, fugt, fugt, dagligt morgen og aften for at tilføre huden nødvendig hydrering og reducere tørhed og kløe. Netop hyaluron er noget af det du med nemhed kan tilføre din hud. Den vil både fugte og fjerne irritation. Sikre dig at du har alle 3 kæder af hyaluron i din fugtsera. Det er nemt, du skal bare kunne finde navnet hyaluron 3 gange i ingredienslisten, eller blot handle Raz Skincare, så er du tryg og sikker på at få det bedste.
   
 • Eksfoliering: Gennemfør regelmæssig eksfoliering af huden for at fjerne døde hudceller og stimulere cellefornyelse. Vælg milde eksfolieringsmidler, da huden i overgangsalderen kan være mere følsom. En våd vaskeklud med en teske Orange Face Peel vil jeg anbefale, bare 2-3 gange om ugen, måske når du alligevel vasker hår.
   
 • Behandling af hypergigmentering har jeg en hel vejledning omkring, dette bør aldrig påbegyndes i sommerperioden hvor huden udsættes for høj sol, men vent til september. Kontakt mig endelig på IG når tiden nærmer sig, for ofte har jeg en vejledning og måske et tilbud til hjælp af solskader.
   
 • Hormonbehandling: I nogle tilfælde kan hormonbehandling anbefales af en læge for at regulere hormonniveauer og lindre symptomer på overgangsalderen, herunder hudproblemer. Det er dog vigtigt at konsultere en læge og afveje fordele og risici ved en sådan behandling.
   
 • Sund livsstil: Oprethold en sund livsstil ved at spise en balanceret kost, dyrke regelmæssig motion og undgå rygning. Dette vil hjælpe med at styrke hudens generelle tilstand og sundhed.  

Evaluering:
Overgangsalderens indvirkning på kvinders hud kan være udfordrende, men ved at tage de rette forholdsregler og pleje kan man minimere negative effekter og opretholde en sund og strålende hud. Det er vigtigt at være opmærksom på hudens ændringer og søge rådgivning fra en skønhedsekspert, hudlæge eller læge, hvis der opstår bekymrende symptomer. Ved at implementere de nævnte plejetips kan enhver kvinde i overgangsalderen bevare en sund hud og forbedre deres generelle velvære.

Hvis du selv står i situationen og gerne vil have endnu mere hjælp og tryghed, så har du muligheden for at booke en hudanalyse med mig, det kan ske på nettet eller vi kan mødes. Alt efter hvad du fortrækker eller hvor du er i landet. Læs mere om mine hudanalyser her! 

Behandling af hud i overgangsalderen m. Raz Skincare:

Morgenrutine – rækkefølge og brug

1. Powder to Mousse
Start din morgenrutine med at rense din hud ved hjælp af Powder to Mousse. Dette produkt tilfører mineraler til din hud og bevarer dens naturlige glød.

2. Hh
Påfør Hh som et fugtserum hver morgen for at tilføre fugt til din hud og give den byggestenene til nye hudceller. Dette serum hjælper også med at udglatte fine linjer ved at øge kollagenproduktionen.

3. Rich Face Cream
Afslut din morgenrutine ved at påføre Rich Face Cream som din dagcreme. Denne creme indeholder SPF30, der beskytter din hud mod solens skadelige stråler. Det er en vigtig del af din overgangsalder rutine.

Aftenrutine – rækkefølge og brug 

1. Powder to Mousse
Brug Powder to Mousse som en rens hver aften for at fjerne makeup og rense huden for forureninger, som den har opsamlet i løbet af dagen.

2. Hh
Brug som fugtserum hver aften. Den vil genoprette mistet fugt og peptider vil være med til genopbygning af din hud.

3. A-retinoid
Brug A-retinoid som et serum hver aften for at løsne op i arvævet i huden. Påfør et tyndt lag, da dette produkt stimulerer hudcelle-fornyelsen og bidrager til dannelse af ny hud. Sammen med peptider og hyaluron (som du finder i Hh) er A-retinoid det vigtigste produkt i din genopbygning af en hud i overgangsalderen.

4. Repair
Brug Repair som natmaske. Det er ikke sikkert, at du behøver denne herlighed, men det er en måde at sikre, at din hud ikke mister for meget væske i løbet af natten – og du vågner op med den blødeste hud! 

Øvrig behandling 

Orange Face Peel
Anvend Orange Face Peel 3-4 gange om ugen for at fjerne døde hudceller, øge cellefornyelsen og forberede huden til bedre absorption af dine øvrige produkter. 

Hyper Pigmentering
Frugtsyre og C-vitaminbehandling kan være relevante for dem, der har mange hyper pigmenteringer. Her anbefales det at kontakte mig eller anden hudplejeekspert for at få yderligere rådgivning og en mere intensiv behandling til september hvor din hud ikke længere udsættes for solens stærke UV stråler. Produkterne er derfor ikke med i denne pakke.  

Hvornår ser jeg forbedringer? 

Resultaterne varierer fra person til person, men hvis du ikke tidligere har brugt hyaluron, vil du sandsynligvis bemærke de første forbedringer umiddelbart efter påføring. Tidspunktet for forbedringer afhænger også af, hvor tidligt du starter behandlingen i overgangsalderen og din alder ved behandlingsstart. Hvis du følger retningslinjerne og tidligere ikke har plejet din hud i henhold til dem, kan du forvente hurtige forbedringer.

Jeg har samlet de produkter du bare må have i en pakke, og givet dig en god pris.
 

3 ting du aldrig må gøre med din hud når den er i overgangsalderen:

Når du har hud i overgangsalderen, er det vigtigt at tage ekstra pleje af din hud. Her er fem ting, du aldrig må gøre for at opretholde hudens sundhed og velvære: 

 • Undgå aggressive udtørrende renseprodukter:
  Overgangsalderen medfører en naturlig nedgang i produktionen af naturlige olier i huden. Brug af udtørrende renseprodukter, der fjerner for meget af hudens naturlige olier, kan forværre denne tørhed og føre til ubehagelige symptomer som kløe, stramhed og irritation.

    

 • Glem ikke SPF30
  Glem ikke påføring af solbeskyttelse: Selvom du måske ikke oplever samme solfølsomhed om vinteren som om sommeren, er det stadig vigtigt at beskytte din hud mod solens skadelige stråler. Påfør altid en bredspektret solcreme med SPF30, selv på overskyede dage, da UV-stråler stadig kan trænge igennem skyerne, eller reflekteres af sne om vinteren.
   
 • Undgå alkoholrige toner
  Tørrende og alkoholbaserede tonere: Tonere med højt alkoholindhold kan udtørre og irritere huden yderligere. Da hud i overgangsalderen kan være mere tilbøjelig til tørhed og følsomhed, bør du vælge tonere med milde og beroligende ingredienser. 

Husk, at hver persons hud er unik, og det kan være gavnligt at konsultere en hudplejeekspert for at få personlig vejledning og anbefalinger til pleje af din hud i overgangsalderen.

Knus
Skønhedseksperten Raz