Sebaceøs Hyperplasi

En dybdegående analyse, guide og Behandlingsmetoder, både hos lægen og hjemmebrug.

Indledningsvis er det vigtigt for mig at du læser dette:
VIGTIGT: Nogle sebaceøs hyperplasi-knopper ligner en form for hudkræft, der er kendt som basalcellekarcinom. Så begynd altid med et besøg hos en hudlæge for at få stillet den rette diagnose.

Indledning:
Sebaceøs hyperplasi er en dermatologisk tilstand, der påvirker talgkirtlerne i huden. Denne artikel giver en omfattende indsigt i sebaceøs hyperplasi, herunder årsager, symptomer, diagnosticering og forskellige behandlingsmuligheder.

Årsager og mekanismer:
Sebaceøs hyperplasi opstår på grund af overproduktion af talg, en naturlig olieproducerende substans udskilt af talgkirtlerne. Årsagerne til sebaceøs hyperplasi er endnu ikke fuldt forstået, men det antages at være relateret til hormonelle ubalancer, genetiske faktorer og solskader på huden. Denne tilstand er mere udbredt hos ældre mennesker på grund af øget talgproduktion med alderen. Så ja igen er det beskyttelse mod solens skadelige UV stråler du hurtigst skal kigge efter, også om vinteren.

Symptomer og diagnose:
Sebaceøs hyperplasi er kendetegnet ved små, forhøjede knuder på huden. Disse knuder er normalt gullige eller hvide og har en glat overflade. De forekommer hyppigst i områder med aktive talgkirtler, som f.eks. ansigtet, især på næse, pande og kinder. Symptomerne varierer i sværhedsgrad og antal, og nogle mennesker kan opleve kløe eller ømhed i de berørte områder.

Diagnosen sebaceøs hyperplasi stilles normalt gennem en klinisk undersøgelse foretaget af en dermatolog. Specialist vil vurdere de karakteristiske knuder og differentiere dem fra lignende hudlæsioner som f.eks. basalcellekarcinomer eller vorter. I nogle tilfælde kan en hudbiopsi også udføres for at bekræfte diagnosen og udelukke andre mulige tilstande.

Behandling af sebaceøs hyperplasi hos læge:
Sebaceøs hyperplasi fjernes af hudlæger, men der findes også produkter, du kan bruge der hjemme til at holde knopperne i skak, det kommer jeg med i næste afsnit. En hudlæge vælger ofte en af følgende muligheder eller en kombination af dem til at fjerne sebaceøs hyperplasi:
 • En ansigtspeeling med salicylsyre.
 • Laserbehandling. Dette får knoppen til at krympe, sebum bliver ødelagt og der dannes en skorpe, som falder af efter en uge.
 • Fotodynamisk terapi – her bliver huden behandlet med en gel, der reagerer på lys. Denne behandling kræver generelt flere besøg.
 • Flydende nitrogen. Denne løsning er risikabel, da nitrogen kan forårsage ar eller en topisk reduktion af dit pigment, hvis det trænger for dybt ind i huden.
 • En behandling med receptpligtig retinoidn (A-vitamin) eller azelainsyre.
 • Kirurgisk indgreb for at fjerne knopperne. Dette kan give ar, men knoppen kommer ikke igen på det sted, hvor den blev fjernet. Kirurgisk indgreb er ofte den sidste udvej.
 • Udskrivning af receptpligtig medicin med en anti-androgen effekt, der reducerer produktionen af ​​testosteron og andre hormoner. Dette en løsning, der vælges, når intet andet virker. Ligesom med et kirurgisk indgreb.
VIGTIGT: Nogle sebaceøs hyperplasi-knopper ligner en form for hudkræft, der er kendt som basalcellekarcinom. Så begynd altid med et besøg hos en hudlæge for at få stillet den rette diagnose.

Sådan kan man komme af med sebaceøs hyperplasi ved hjælp af hudplejeprodukter:

A-retinoid
Studier har vist, at A-vitamin effektivt bekæmper sebaceøs hyperplasi. Det fortæller cellerne, at de skal opføre sig ”normalt” igen, så de kan vende tilbage til deres oprindelige form, hvilket forbedrer hudens struktur. Du kan med fordel bruge et A-retinoid produkt hver aften som eller inden din natcreme. Der findes produkter på markede med hele 5% som Raz Skincare A-retinoid.

Frugtsyre:
Behandling meden sammensætning af AHA, BHA mv. har vist stor hjælp i behandlingen af sebaceøs hyperplasi. Denne behandling bør ikke ske før efteråret, da det er en meget dybdevirkende syresammensætning.

Mdh:
Dette serummer hjælper med at regulere overskydende sebumproduktion samt reparere hudens beskyttende barriere og mikrobiom. Begynd med at påføre Mdh eller lign produkt efter din rens morgen og aften.

SPF30:
Som tidligere nævnt er solens skadelige UV stråler en af årsagerne til sebaceøs hyperplasi, derfor kan det være en god ide at bruge SPF30 året rundt. Er du i tvivl om du husker det, så køb en Raz Skincare Fasecream Rich, der har SPF30 i sig selv. Så bliver det ikke nemmere.

Hvornår ser jeg forbedringer?
Resultaterne varierer fra person til person. Tidspunktet for forbedringer afhænger også af, hvor tidligt du starter behandlingen fra hvornår problemet er opstået. Hvis du følger retningslinjerne og tidligere ikke har plejet din hud i henhold til dem, kan du forvente forbedringer efter et par måneder, men det er vigtig at fortælle at der kan gå endnu længere tid.

5 ting du aldrig må gøre når du har sebaceøs hyperplasi:
Når man har sebaceøs hyperplasi, er der visse ting, man bør undgå for at forhindre forværring af tilstanden og beskytte huden. Her er fem ting, man aldrig bør gøre, når man har sebaceøs hyperplasi:
 1. Klemme, kradse eller poppe knuderne: Det kan være fristende at forsøge at fjerne eller udtrykke knuderne forbundet med sebaceøs hyperplasi, men dette kan forværre tilstanden og føre til infektion eller ardannelse. Det anbefales at undgå at klemme eller poppe knuderne derhjemme.
 2. Anvende irriterende produkter: Når man har sebaceøs hyperplasi, er det vigtigt at være forsigtig med de produkter, man anvender på huden. Undgå brug af skrappe eller irriterende produkter, der ikke er beregnet til sebaceøs hyperplasi, de kan forværre tilstanden eller føre til hudirritation. Vælg hudplejeprodukter specielt formuleret eller sammensat til sebaceøs hyperplasi.
 3. Udsætte huden for overdreven sol: Solens UV-stråler kan forværre sebaceøs hyperplasi og beskadige huden yderligere. Det er vigtigt at beskytte huden mod solen ved at anvende bredspektret solcreme med høj SPF og undgå overeksponering for solen. Brug solbeskyttelse året rundt, selv på overskyede dage.
 4. Overrense eller skrubbe huden for hårdt: Aggressiv rensning eller overdreven brug af skrubs kan irritere huden og forværre sebaceøs hyperplasi. Vær forsigtig med at overrense eller skrubbe huden for hårdt. Brug milde rensningsprodukter, evt. Raz Skincare Powder to Mousse og undgå overdreven friktion eller skrubning.
 5. Selvbehandle uden lægelig vejledning: Selvom det kan være fristende at prøve forskellige behandlingsmetoder eller hjemmemidler, er det vigtigt at konsultere en dermatolog, før man påbegynder nogen form for behandling. En professionel læge kan vurdere tilstanden korrekt og anbefale den mest hensigtsmæssige behandling baseret på individuelle behov.
Er du det mindste i tvivl om du lider af sebaceøs hyplasi, bør du konsultere en læge.

Knus Skønhedseksperten Raz