Brændenælde

Urtica dioica

Brændenælde - intro, udseende og kendetegn.

Der findes to slags brændenælder, Stor Nælde og Liden Nælde. Stor nælde er den mest almindelige og den vi i folkemunde kalder brændenælde. Vi har begge planter her i Danmark.

Brændenælde kan blive helt op til 4 m høj, dog er de for det meste mellem 30-200 cm og vokser især på næringsrig jord, i skov og krat, langs vandløb, og i nærheden af kompostbunker, i møddinger ved hønsegårde og hvor der er meget kvælstof i jorden. Brændenældestauden formerer sig med lange, underjordiske udløbere og har et tæt rodsystem.

Stor brændenælde har grønne blade, der er formet nærmest som aflange hjerter. Bladene er savtakkede i kanten og har små brænd-hår over det hele. Vi kender alle sammen de svidende vabler man får på huden hvis man brænder nallerne på nælderne. Når vi rører en nælde, knækker spidserne af hårene og de skarpe kanter ridser huden, så cellerne i hårene kan tømme deres gift ind i sårene. Giften indeholder histamin, acetylkolin, serotonin samt myresyre, som giver en stærk svien og danner vabler på huden. Roden anvendes mod vandladningsproblemer ved godartet forstørret prostata. Disse virkninger er videnskabeligt dokumenteret. Brændenælde har små hvide blomster som blomstrer i juli til august.

Brændenælde findesteder Vokser frodigt på næringsrig og kvælstofrig jord, i vejkanter, skove og skovbryn, i grøfter, hegn og moser. Brændenælder kan plukkes forår og sommer, men de små, nye, lysegrønne topskud om foråret er de mest lækre. Brændenælder er lidt mere milde men smager ellers som spinat.

Indsamling:
Pluk topskud inden nælden blomstrer, hvis du er forsigtig kan du gøre det uden handsker, men ellers er et par gummihandsker rigeligt. Du kan også tage hele planten og banke den let ned i bordpladen, så brænder den ikke længere.

Sjov Historie
Munkene fandt ud af, at hvis man piskede hysteriske kvinder med store neg af brændenælde, blev de meget rolige efterfølgende. Ja, man skulle efter kun få behandlinger, blot fremvise et neg af brændenælder for den hysteriske kvinde, så fortælles det at hun faldt til ro. Jeg ved ikke om der er nogen der tør afprøve det den dag i dag.

Må jeg her komme med en undskyldning til Mai-Britt Iversen fra Engvej 41, som jeg og Jacob skubbede ned i brændenælderne på den tomme grund. Børn kan være grusomme, og det må jeg beklage at jeg også var den sommerdag. UNDSKYLD!

Brændenælde - virkestoffer og deres virkning

Brændenælde indeholder store mængder jern og flavonoider. Flavonoider hæmmer betændelsestilstande i kroppen og er samtidig bakteriedræbende. Derfor anbefales brændenælde både mod gigtlidelser og sclerose. Den har også et højt indhold af silicium der er fantastisk til vores bindevæv og hår, så du bliver også smukkere og får stærkere hår ved at indtage brændenælden. Brændenælde stimulerer lymferne og styrker immunsystemet. Det har vist sig, at brændenælder virker nedsættende på symptomer på overgangsalder, hjælper ved menstruations kramper, reducerer forhøjet blodtryk, hjælper forløsning ved nyresten og ved luftvejssygdomme, diarre, astma, stopper blødninger og formindsker hudproblemer. Hjælper på mave/tarm-sygdomme, IBS og forstoppelse. Er også medvirkende ved behandling af Alzheimers.

Dræber indvoldsorm og parasitter. Understøtter den endokrine sundhed ved at hjælpe skjoldbruskkirtlen, milten og bugspytkirtlen samt lindrer neurologiske sygdomme som sclerose, ALS og iskias. Øger mælkeproduktionen hos ammende mødre. Nælde stimulerer lymfesystemet og booster dermed immunforsvaret. Nælde kan også lindre gigtsymptomer og symptomer fra urinsyregigt. Brændenælde understøtter også binyrerne og hjælper ved sukkersyge. Styrker fostret hos gravide kvinder.

Du kan brygge brændenælde te, drikke det dagligt og nyde godt af den helbredende virkning. Men check med din praktiserede læge forinden da brændenælde kan influere med andre medikamenter.

Brændenælde har ved reagensglasforsøg vist sig at kunne hæmme flere af de væsentlige bakterielle reaktioner der giver symptomer på sæsonmæssig allergi. Antagonist- og negativ agonist-reaktion mod histamin-1-receptorer samt hæmning af mastcelle-tryptase (der forhindrer de-granulering) samt frigivelse af en lang række pro-inflammatoriske mediatorer. Det er dem som giver symptomer på høfeber. På dansk betyder det, at når du oplever at histaminerne i kroppen får huden til at klø, næsen til at løbe og øjnene bliver røde kan dit antihistamin være selve brændenælden.

Brændenælde er en klassisk ingrediens i urteshampoo, til hår rens og som kur.

I tør vægt indeholder brændenælde 10 mg jern pr. 100 g, og som frisk indeholder 100 g brændenælde 2,2 mg jern.

Opskrifter

En nem opskrift på brændenælde te

Jeg kan selv bedst lide med den frisk plukkede brændenælde men du får næsten samme kraft ud af den tørrede urt. Når du plukker er det de spæde topskud vi skal bruge, og helst inden brændenælden blomstrer. Det er altså i samme forår hvor du kan opleve pollenallergi, at du kan finde hjælpen. Du kan plukke fra både Stor nælde og Liden nælde. Husk at bruge handsker så du ikke brænder dig. Nuldrer du bladene med handsker på, så stopper de med at kunne brænde.

Jeg vil i allerhøjste grad anbefale, at man drikker brændenælde te dagligt, mindst to kopper, hvis man lider af nogle af de ovenstående lidelser. Du kan blande brændenælde med andre urter, eventuelt mynte eller lakridsrod for at give den en sødere smag.

Til en kande te bruger du

1 ordentlig håndfuld frisk plukkede nældeskud eller 2 skefulde tørrede blade

1 l kogende vand

Hæld vandet over bladende og lad det trække i 10 minutter.

Nem opskrift for friske øjne

Brændenælde indeholder store mængder mineraler. Prøv en kold brændenælde te på vatrondeller og læg det på dine røde øjenlåg.

Først laver du din brændenælde te ved at hælde kogende vand over brændenælderne og lader det trække i tekanden i mindst 10 minutter. Lad din te køle lidt af og hæld den op i en smuk skål. Tag skålen med dig, et sted hvor du kan ligge roligt og fredsommeligt de næste 15 minutter. Du gør dine vatrondellerne våde i det dejlige varme vand og vrider dem let, hvorefter du lægger dem på dine øjne. Det er en god ide at have et lille klæde ved hånden, da det godt kan løbe lidt fra vattet. Du kan vride vatrondellerne i det lunkne vand, en gang eller to mere, i løbet af de 15 minutter du ligger og slapper af. Resten af din te kan du nyde, enten varm inden din øjenkur ellers kan du opbevare den i en flaske i køleskabet til brug senere, eventuelt som supplement i dine juicer.

Øvrige

Der er masser af andre små nemme opskrifter dog mest spiselige…

De spæde topskud kan du komme i salat, i æggekage eller i brød.

Brændenældesmør er også skøn på det meste kød. Bland smør og friske brændenælde skud i en blender og smør det på dit kød.

Lav en god brændenælde snaps måske med andre urter og nyd sammen med din frokost

Brændenældesuppe er også ret lækkert med brændenældebrød, brændenældesmør og lidt sprødt bacon.

Tag brændenælde tinktur (stærk snaps) hver morgen. En tredjedel urt kommes i en flaske og fyldes med to tredje dele vodka eller smagsløs snaps. Lad trække i 4 dage og filtrer. Tag dig en skefuld snaps hver morgen.